Digitálne pero

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Digitálne pero od spoločnosti Logitech

Digitálne pero (angl. Digital pen) je elektronické zariadenie, ktoré slúži na písanie poznámok na štandardný papier (tak ako s klasickým perom) alebo na digitálny papier (špeciálne upravený papier s predtlačenou „bodovou štruktúrou“), pričom počas písania dochádza k online archivácií písaného textu do digitálnej formy. V digitálnom pere je integrovaný vysielač, ktorý vysiela impulzy generujúce sa počas písania (napr. ultrazvukové vlny), ktoré sa následne zachytávajú v prijímači a ukladajú na pamäťovú kartu tvoriacu súčasť tohto prijímača. Poznámky uložené v pamäťovej karte prijímača sa cez USB kábel prenesú do počítača, a to buď vo forme digitálnej kópie písaného textu, alebo sa príslušným softwarom prekonvertujú na súbor typu .doc, resp. pdf.

Digitálne pero má dve základe verzie t. j. verzia nazývaná Štandard, ktorá umožňuje písať, archivovať a konvertovať vlastnoručne písaný text a verzia nazývaná Profesionál, ktorá nahrádza aj funkciu počítačovej myši a tiež umožňuje robiť aj ručne písané interaktívne poznámky priamo do aplikácií MS Office, napr. PowerPoint, Word a Excel.

Písaním poznámok s použitím digitálneho pera vylúči používateľ potrebu ich prepisovania do počítača treťou osobou. S použitím vhodného softwaru na rozpoznávanie textu a osobného rukopisu si môže používateľ priamo sám, za niekoľko minút vytvoriť „digitálny dokument“ formátu MS Word resp. alebo PDF-súbor.