Dom služieb Baťa (Bratislava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dom služieb Baťa
obchodný dom
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj
Okres Bratislava I
Mesto Bratislava
Mestská časť Staré Mesto
Súradnice 48°08′45″S 17°06′27″V / 48,145742°S 17,107472°V / 48.145742; 17.107472
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Starého Mesta
Poloha v rámci Starého Mesta
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Dom služby Baťa, bežne známy ako „Veľký“ Baťa, od roku 2005 Obchodný dom Alizé, je najstarší obchodný dom v Bratislave. Nachádza sa na Hurbanovom námestí v mestskej časti Staré Mesto. Postavený bol v roku 1931 spoločnosťou Baťa a.s., autorom architektonického návrhu bol Vladimír Karfík. Budova je pamiatkovo chránená, patrí medzi objekty zlínskej funkcionalistickej architektúry na Slovensku.

Pred výstavbou obchodného domu na jeho mieste stál hostinec Schmidt a Hansl. Pôvodný projekt počítal s kompaktným štvorpodlažným objektom, po protestoch verejnosti kvôli prekrytiu výhľadu na vežu Michalskej brány v smere od Suchého mýta bol však pozmenený do konečnej podoby kombinujúcej spodnú, päťpodlažnú časť s vrchnou, dvojpodlažnou.

Obchodný dom ponúkal na svoju dobu zákazníkom širokú paletu služieb – okrem ťažiskového predaja obuvi napríklad opravu koženého tovaru alebo pedikúru. V pôvodných plánoch bola aj obchodná pasáž prepájajúca cez hradnú priekopu Hurbanovo námestie so Zámočníckou ulicou, pre nevysporiadané majetkové pomery pozemkov sa však nakoniec nerealizovala.

Prezývku „Veľký" Baťa dom získal po otvorení menšej obchodnej prevádzky firmy Baťa na Obchodnej ulici.

Obchodný dom si svoju hlavnú funkciu uchoval aj po znárodnení majetkov firmy v roku 1948. Prvou väčšou prestavbou prešiel v rokoch 1986-1991. Hlavný vstup sa premiestnil z nárožnej polohy na námestí do rohu budovy pri hradnej priekope. V tej bolo k budove dostavané komunikačné schodisko prepájajúce obchodné prevádzky v nižšej časti budovy, ktoré tak funkčne nahradilo schodisko s výťahmi vo vyššej časti budovy. V tej ostala situovaná len administratíva a zázemie.

Druhou veľkou prestavbou objekt prešiel po zmene majiteľa v rokoch 2003-2005. Hlavný vstup sa presunul naspäť na nárožie. Pred necelými dvadsiatimi rokmi pristavané schodisko v hradnej priekope sa pre zlý technický stav využíva len ako únikové. Predaj obuvi nahradili luxusné odevy svetových značiek. Na treťom nadzemnom podlaží sa nachádza reštaurácia s kaviarňou, ktorá v lete ako terasu využíva strešnú plochu nad dvojpodlažnou časťou budovy.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]