Doodle

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Doodle

Doodle je skicovanie, presnejšie ide o necielené kreslenie, keď naša myseľ robí niečo iné. Sú to jednoduché kresby, ktoré môžu mať zmysel, ich tvar a štýl je však väčšinou neregulérny.

Doodle robia hlavne mladí ľudia po celom svete, najčastejšie však študenti. Táto činnosť sa vykonáva najčastejšie na nudných prednáškach, keď študenti začínajú driemať a strácať záujem o výklad. Doodluje sa najčastejšie na okraje poznámok, poprípade na zadné strany zošitov, neurčité tvary postupne získavajú zmysel.

Doodling sa rovnako robí aj pri telefonovaní alebo pri hocijakej inej dlhotrvajúcej aktivite, pri ktorej má človek po ruke pero a papier.

Snáď najpopulárnejšou verziou doodlovania sú karikatúry vyučujúcich, spolusediacich, televíznych hviezd, alebo komiksových postavičiek, vymyslených osôb, krajiniek, textúr, plagátov s textom a animovaním pri ktorom sa kreslí niekoľko obrázkov za sebou v rôznych scénach.

Etymológia (začiatky doodlu)[upraviť | upraviť zdroj]

Slovo doodle sa prvýkrát použilo na začiatku 17. storočia a znamenalo bláznovstvo a pochabosť. Doodle je základnou deriváciou staronemeckého slova "dudeldopp", z tohoto slova sa odvíjali aj ďalšie slová ako dudeltopf (táraj), dudentopf (zbytočná robota), dudenkopf (dutá hlava). Americké oslovenie človeka "dude" je rovnako deriváciou slova doodle.

Doodle mal význam bláznovstva a pochabosti v pesničke Yankee Doodle, pôvodne spievanej Britskými kolonistami vo vojne o Nezávislosť. Rovnako toto slovo bolo základom pre americké sloveso to doodle, čo znamenalo blázniť sa. Moderná história sa traduje od roku 1930, kedy sa používal výraz "to dawdle", čo znamená zabíjanie času, alebo nudenie sa.

Známi doodleri[upraviť | upraviť zdroj]

Z histórie zostalo veľmi veľa doodlov, prakticky všetky maľby a karikatúry sa dajú pokladať za istú formu doodlovania. Erasmus kreslil komické postavičky na jeho manuály. John Keats si kreslil kvietky do jeho poznámok medicíny počas prednášok. Ralph Waldo Emerson, ako študent Harvardu, ozdobil jeho koncepty pochmúrnymi oranamentami klasických tvarov. Na jednom mieste nakreslil muža ktorého uhryzla do nohy ryba a odišla preč, k tomu pridal text "moje myšlienky sú preč. som ryba. áno ja som ryba". V mnohých ďalšich situáciách jeho komentáre vtipne vystihovali kompozíciu.

Red Bull Doodle Art[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti boli všetky doodly schovávané v školských zošitoch, či na školských laviciach až kým sa pár ľudí nerozhodlo ukázať širokej verejnosti umeleckú stránku týchto študentských čmáraníc. A preto vznikla študentská súťaž Red Bull DoodleArt. Cieľom tejto súťaže je zozbierať čo najviac študentských doodlov a prostredníctvom týchto kresieb poukázať na študentský život.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Doodle