Drak sa vracia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Drak sa vracia

Autor Dobroslav Chrobák
Dátum 1. vydania originálu 1943
Literárne obdobie Naturizmus
Literárny smer Próza naturizmu, Slovenská medzivojnová próza
Literárny druh Epika
Literárny žáner Románová novela

Drak sa vracia je naturisticko-psychologická románová novela od Dobroslava Chrobáka.

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Drak (Martin Lepiš Madlušovie) - je ešte ako malý chlapec nájdený hrnčiarom Lepišom opustený v lese
  • Eva Jariabková - je vydatá, no svojho manžela Šimona neľúbi, miluje Draka
  • Šimon - manžel Evy, nemajú však citový vzťah, jediná ich spoločná téma je práca na gazdovstve

Kompozícia: 12 kapitol + epilóg

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Dej sa začína tým, že Šimon prichádza domov a oznámi Eve, že Drak sa vrátil do dediny. Eva myslí na Draka, spomína si na chvíle, ako sa spoznali, ako Draka milovala, ako ho dedinčania zbili a ako utiekol. Šimon si myslí, že Eva hneď v prvú noc pôjde navštíviť Draka, ale nestalo sa tak a Šimon sa cíti uvoľnený.

Drak bol sirotou, našiel ho starý Lepiš Madlušovie pri ceste a urobil si z neho pomocníka. Pretože neprichádzal do kontaktu s inými ľuďmi, Drak odmalička myslí zastaraným spôsobom. Keď starý hrnčiar Madlušovie umiera, dedinčania mu pripisujú jeho smrť. S Drakom spájajú aj ďalšie udalosti, ako napríklad: suchotu, neúrodnosť, smrť dedinčanky na poli a preto dedina sa obáva, že to všetko sa bude opakovať, keďže Drak sa vrátil.

V horách vypukli požiare pre suchoty, dedinská črieda dobytku nachádzajúca sa v horách, nemá čo žrať a tak richtár potrebuje pomoc. Drak dobrovoľne prichádza s návrhom, že on zachráni čriedu. Muži rozhodnú, že s ním má ísť aj Šimon.

Spolu zachránia stádo, ale keď Šimon začne podozrievať Draka, že predal čriedu Poliakom, zbehne do dediny a podpáli Drakovu vyžiháreň. Drak, ale nakoniec prichádza spolu so stádom a so svojou Zoškou. Šimon si uvedomí, že urobil veľkú chybu a pýta si od Draka odpustenie, ale on je veľkorysý a tvrdí, že aj on ublížil Šimonovi tým, že opustil Evu, keď otehotnela. Keď vidí Draka s inou ženou - Zoškou, Eva si uvedomí, že nemala čakať na Draka, ale mala si ceniť Šimona.

V epilógu sa dozvedáme, že vlastne novela je rozprávkou. Eva je rozprávačom a v epilógu dorozpráva príbeh svojmu vnúčikovi: "-Potom? Potom už nebolo nič. Mali sa radi a žili spolu šťastne, kým nepomreli... Spi syn môj!"

Film[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1967 natočil režisér Eduard Grečner na motívy novely film Drak sa vracia.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CHROBÁK, Dobroslav. Drak sa vracia [online]. csfd.sk, [cit. 2023-05-26]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]