Drina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Drina
rieka
Drina v okolí mesta Perućac
Štáty Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina,  Srbsko Srbsko
Región Balkánsky polostrov
Vznik Sútok Tary a Pivy
 - poloha Šćepan Polje
Ústie Sáva
 - poloha Sremska Rača
 - výška 75 m
 - súradnice 44°53′27″S 19°21′18″V / 44,8909°S 19,355°V / 44.8909; 19.355
Dĺžka 346 km
Povodie 19 700 km² (1 970 000 ha)
Prietok
 - priemerný 341 /s
Poloha ústia rieky
Poloha ústia rieky
Wikimedia Commons: River Drina
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Drina (srb. Дрина) je rieka v Bosne a Hercegovine a Srbsku, tvoriaca na časti úseku ich štátnu hranicu. Vzniká v pohraničnom mestečku Šćepan Polje sútokom riek Tara a Piva, prameniacich v Čiernej Hore a bez zdrojníc má dĺžku 346 km. Odvodňuje územie s rozlohou 19 700 km² a ústi pri meste Sremska Rača do Sávy ako jej najväčší prítok. V dávnych dobách tvorila rieka hranicu medzi Východorímskou a Západorímskou ríšou.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Rieka vzniká v krasovej oblasti na hraniciach Bosny a Hercegoviny a Čiernej Hory pri meste Šćepan Polje. Tečie prevažne severným smerom zalesneným údolím s mnohými perejami k mestám Foča (Srbinje), Goražde a Višegrad, kde začína 24 km dlhý Kaňon Driny. Tu sa začína bosniansko-srbská hranica, ktorú tvorí rieka až po ústie.

Pod kaňonom je vybudovaná 93 m vysoká Peručacká priehrada (Perućačko jezero), ktorej vzduté vody siahajú 50 km proti prúdu. Ďalšou priehradou je Zvornická priehrada (Zvorničko jezero) a za prítokom Lim nasledujú vodopády. Pri srbskom meste Loznica už rieka opúšťa hornatú krajinu a pokračuje nížinou, kde vytvára množstvo meandrov a slepých ramien. Medzi mestami Bosanska Rača a Sremska Rača sa vlieva do rieky Sáva.

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

Prítoky: Sutjeska (L), Bistrica (L), Čeotina (P), Prača (L), Lim (P), Rzav (P), Križevica (L), Drinjača (L), Janja (L), Jadar (P)

Vodný režim[upraviť | upraviť zdroj]

Vodný režim Driny má ako iné balkánske rieky snehovo-dažďový charakter s najvyššími prietokmi na jar a počas letných a jesenných povodní. Priemerný ročný prietok dosahuje v ústí 341 m³/s, čo z nej robí najväčší prítok Sávy.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Drina

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Drina na českej Wikipédii a Drina na bosnianskej Wikipédii.