Edgar Degas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Edgar Degas
francúzsky maliar, grafik a sochár
francúzsky maliar, grafik a sochár
Narodenie19. júl 1834
Paríž, Francúzsko
Úmrtie27. september 1917 (83 rokov)
Paríž, Francúzsko
PodpisEdgar Degas, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Edgar Degas

Edgar Degas, vlastným menom Hilaire Germain Edgar de Gas (* 19. júl 1834, Paríž – † 27. september 1917, Paríž) bol francúzsky maliar, grafik a sochár. Je považovaný za jedného z hlavných predstaviteľov impresionizmu.

Bol synom bankára talianskeho pôvodu a kreolky z New Orleansu v USA (zomrela, keď mal Edgar 13 rokov). Začal študovať právo, no zakrátko v roku 1855 sa prihlásil na Akadémiu krásnych umení. Mal prirodzený zmysel pre pôvab, bol schopný kvalitne zvládnuť reprodukcie. Obdivoval taliansku renesanciu a Ingresa, s ktorým sa osobne poznal. Mal všetky predpoklady stať sa spoločensky uznávaným maliarom.

V roku 1859 odchádza na študijnú cestu, na tri roky, do Talianska. Počas pobytu vo Florencií, Neapole a Ríme namaľoval niekoľko portrétov. V roku 1862 sa zoznámil s Edouardom Manetom a odvtedy prestáva maľovať klasické námety a inšpiruje sa reálnou skutočnosťou. Začína maľovať konské dostihy, hudobníkov a ženy. Po roku 1867 nasledujú typické obrazy z divadelného života, hlavne postavy tanečníc. Neskôr začína maľovať rozličné scény z prostredia veľkomesta (ulice, nočné podniky, cirkus, nevestince a iné). V 70. rokoch veľa cestoval. Navštívil Španielsko, Taliansko a v USA rodisko svojej matky New Orleans.

V tomto období prehĺbil styky s impresionistami, s ktorými často vystavoval. Hoci impresionizmus bral s výhradami, namaľoval jeden z najslávnejších obrazov tohto hnutia - Absint z roku 1877. Ako model mu sedela herečka Ellen Andréová a grafik a milovník divadla Marcellin Desboutin. Absint sa stal ikonou - asi aj preto, že tento nápoj s mierne halucinogénnymi účinkami bol kultový v parížskej bohéme.

V osemdesiatych rokoch sa jeho tvorba sústreďuje zväčša iba na baletné scény a umývajúce sa ženy. V tomto období modeloval aj známe voskové plastiky tanečníc a aktov, odliate neskoršie do bronzu. Jeho aktivitu obmedzovala očná choroba, ktorá vyvrcholila okolo roku 1900, keď takmer oslepol.

Oproti obdivu impresionistov k voľnej prírode a slnečnému svetlu uprednostňoval Degas umelé svetlo divadelných rámp a lokálov. Bol jedným z prvých maliarov, ktorí umelecky znázornil efekty nového plynového osvetlenia. Jeho impresionistické poňatie prejavovalo sa skôr v atmosfére ako v technike, v podstate ostával na pozíciách realizmu.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Edgar Degas