Edward Teller

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Edward Teller
americký fyzik maďarsko-židovského pôvodu
americký fyzik maďarsko-židovského pôvodu
Narodenie15. január 1908
Budapešť, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie9. september 2003 (95 rokov)
Stanford, Kalifornia, USA
PodpisEdward Teller, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Edward Teller
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Edward Teller

Edward Teller (maď. Teller Ede) (* 15. január 1908, Budapešť, Rakúsko-Uhorsko – † 9. september 2003, Stanford, Kalifornia, USA) bol americký fyzik maďarsko-židovského pôvodu. V USA je označovaný ako „otec vodíkovej bomby“.

Edward Teller bol jedným z najkontroverznejších vedcov 20. storočia a mal veľký politický vplyv. Presadzoval vývoj nových ničivejších zbraní, stal sa „architektom hviezdnych vojen“ (SDI). Tellerom sa nechal inšpirovať aj Stanley Kubrick vo svojom filme „Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu“.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Edward Teller sa narodil v Rakúsko-Uhorsku. Jeho otec, Miksa Teller, bol právnik, pochádzajúci z Nových Zámkov. Keď bol Edward malý, hovoril veľmi pomaly a jeho starý otec upozorňoval dokonca na to, že môže byť retardovaný. Teller zmaturoval v Maďarsku. Zaujímala ho najmä matematika, ale keďže otec mu kvôli lepšej možnosti zárobku odporučil štúdium chémie, zapísal sa Teller na Budapeštiansku technickú univerzitu. 2. januára roku 1926 Teller opustil Maďarsko kvôli Horthyho režimu a kvôli zákonu Numerus clausus.

V Karlsruhe najprv študoval matematiku a chémiu. Roku 1927 tu mal prednášku profesor Mark Hermann o kvantovej mechanike ako o základe chémie. Tellera zaujala daná problematika a tak začal študovať fyziku. Na jar roku 1928 sa už učil fyziku v Mníchove pod dohľadom Arnolda Sommerfelda. V tom istom roku prišiel Teller o časť nohy pri dopravnej nehode električky. Od tej doby mal namiesto chodidla protézu a kríval až do konca života. Na jeseň roku 1928 odchádza študovať do Lipska, kde bol jeho profesorom Werner Heisenberg. V roku 1930 tu získal doktorát z fyziky. V tom istom roku sa Teller spriatelil aj s ruskými fyzikmi Gergom Gamowom a s Levom Landauom, ktorí boli v tom čase v západnej Európe.

Teller sa neskôr zaoberal molekulárnou spektroskopiou. V tejto oblasti je jeho najznámejším objavom Jahn-Tellerov efekt (1937). Potom pracoval dva roky v Göttingene, kde sa stal asistentom neskoršieho nositeľa Nobelovej ceny, Jamesa Francka. Teller opustil Nemecko v roku 1933 a na krátku dobu odchádza do Anglicka a potom odchádza na rok do Kodane, kde pracoval pod vedením Nielsa Bohra. Roku 1933 sa oženil s „Mici“ (Mária Harkányi).

Neskôr Tellera pozýva do USA George Gamow. V roku 1938 tu spolu vypracovali teoretické základy termonukleárnych fúzií. Roku 1941 sa Teller stáva občanom USA.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]