Elizabeth Jane Weston

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Elizabeth Jane Weston
latinsky píšuca poetka
latinsky píšuca poetka
Narodenie2. november 1581
Chipping Norton, Anglicko
Úmrtie23. november 1612 (31 rokov)
Praha, Česko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Elizabeth Jane Weston

Elizabeth Jane Weston (česky Alžběta Johana Vestonie) (* 2. november 1581, Chipping Norton, Anglicko – † 23. november 1612, Praha, Česko), bola latinsky píšuca poetka anglického pôvodu, žijúca v Čechách, predstaviteľka tzv. neolatinskej poézie. Je považovaná za prvú autorku pôsobiacu na území Česka.

Život a tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v mestečku Chipping Norton v anglickom grófstve Oxfordshire ako druhé dieťa Johna Westona a Joane Cowperovej. Otec jej zomrel, keď nemala ani rok. Matka sa čoskoro na to vydala za alchymistu írskeho pôvodu Edwarda Kelleyho a novomanželia sa presťahovali do Čiech, kde Kelley pôsobil na dvore Rudolfa II.. Elizabeth a jej starší brat John Francis sa zanedlho presťahovali za matkou do Čiech. Nevlastný otec zaistil obom deťom vynikajúce vzdelanie. Elizabeth údajne hovorila plynulo česky, anglicky, nemecky, taliansky a latinsky. Keď Kelley upadol u cisára v nemilosť a krátko na to v roku 1597 zomrel, finančná situácia rodiny sa zhoršila. Brat, ktorý študoval v Ingolstadte, sa netešil dobrému zdraviu a zomrel v roku 1600.

Elizabeth rozosielala prosebné listy vplyvným ľuďom v snahe získať pre seba a matku finančnú podporu. Jej tvorbu si všimol sliezsky básnik Georg Martinius von Baldhoven a v roku 1602 jej vydal prvú zbierku latinských básní Poemata v dvoch zväzkoch. O šesť rokov neskôr jej vyšla druhá zbierka Parthenica. Obsahuje okrem iného i verše venované dobrodincovi, právnikovi menom Johannes Leo. V roku 1603 sa za neho Elizabeth vydala a postupne mu porodila tri dcéry a štyroch synov, tí však zomreli v útlom detstve. Elizabeth sama zomrela, zrejme na následky častých pôrodov, ako 31-ročná, v roku 1612, a bola pochovaná v kostole sv. Tomáša na Malej Strane v Prahe.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]