Elmer Gantry

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Elmer Gantry
Originálny názov Elmer Gantry
Žáner dráma
Dĺžka 146 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk angličtina
Rok 1960
Dátum uvedenia USA 7. júl 1960
Rozpočet 3 000 000 $[1]
Zárobok 10 400 000 $
Filmový štáb
Réžia Richard Brooks
Scenár Richard Brooks
Produkcia Bernard Smith
Hudba André Previn
Kamera John Alton
Strih Marjorie Fowler
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Elmer Gantry (v anglickom origináli Elmer Gantry) je americká dráma z roku 1960 s Burtom Lancasterom a Jean Simmons v hlavných úlohách. Snímka bola natočená na motívy rovnomenného románu Sinclaira Lewisa z roku 1927. Film získal troch Oscarov[2] a jeden Zlatý glóbus[3].

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Tulák a podomový predajca Elmer Gantry (Burt Lancaster) si kráti život alkoholom a svojou výrečnosťou. Pri svojich potulkách narazí na evanjelickú sestru Sharon Falconerovú (Jean Simmons) a pridá sa k jej pocestnej kazateľnice. Sestra Sharon sa snaží v rámci revivalizmu obrátiť na vieru čo najviac dedinčanov. Kázania praktikuje vo veľkom stane. Gantryho zaujme a pridá sa k jej náboženskému podniku. S tým nesúhlasí manažér a sprievodca William L. Morgan (Dean Jagger), ktorý sprevádza sestru po americkom Stredozápade a pomáha jej po praktických stránkach. Snom a cieľom sestry Falconerovej je vybudovať svätostánok, v ktorom by našlo útočište čo najviac veriacich.

Keď príde ponuka od predstaviteľov cirkvi v meste Zenith, aby sestra kázanie prvýkrát predviedla mestským ľuďom, Elmer neváha chopiť sa šance. Rétorika a charizma, ktorými disponuje, robia z neho hviezdu. Keď sa zdá, že stúpencov pribúda (aj napriek negatívnym kritikám miestneho novinára Jima Leffertsa v podaní Arthura Kennedyho), dotkne sa Elmera vlastná minulosť. Pri snahe vyštvať všetko zlo z mesta (konkrétne drogových dílerov a miestne prostitútky) musí sa Elmer konfrontovať s vlastným hriechom. Stretne svoju bývalú známosť Lulu Bainsovú (Shirley Jones), z ktorej sa stala prostitútka. Keď rozvášnený dav vkročí do nevestinca, Elmer najprv nechá všetky dievčatá zavrieť a po zistení, že jednou z ich je Lulu, zmení rozhodnutie a požiada veliteľa policajtov, aby ich prepustil a vyhnal z mesta.

Zranená a pomstychtivá Lulu si najme fotografa a zatelefonuje Elmerovi. Požiada ho o schôdzku v jej byte. Za oknom číha fotograf, ktorý zachytí bývalých milencov v kompromitujúcej pozícii. Na druhý deň sú novinové titulky plné Elmera dávajúceho peniaze prostitútke. Strhne sa davová psychóza odsudzujúca pokrytca Elmera a kázanie sestry Sharon. Jej sen o kostole sa rúca. Elmer musí čeliť novej situácii a necháva sa davom lynčovať. Lulu nakoniec uzná, že to prehnala a s pomocou novinára Leffertsa napíše článok o pravde a o Elmerovi Gantrovi. V ceste k vysväteniu nového svätostánku už nič nestojí. Elmer na pár dní zmizne a sestra Sharon sa pripravuje na vysvätenie. V ten veľký večer sa stovky ľudí snaží dostať dovnútra kostola. Objaví sa aj stratený Elmer, ktorý po tom, čo vyznal sestre Sharon lásku chce, aby s ním odišla a všetkého nechala. Ona to odmieta, je vo svojej viere natoľko presvedčená, že ju z kostola nevyženie ani veľký požiar. V panike sú zranení mnohí veriaci a nový svätostánok ľahne popolom. V jeho troskách umiera aj posadnutá sestra Sharon Falconerová.

Záver filmu sníma smutný dav hneď po tom, čo je pri svitaní vidieť dielo skazy. Žiadajú Elmera o slovo, o pohladenie, o odpustenie. Elmer Gantry naposledy prehovorí k ľudu so vztýčenou hlavou prosiac nebohú sestru Sharon o odpustenie.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • na začiatku filmu sú titulky upozorňujúce na silné náboženské kontroverzie, a preto nebol film vhodný pre detského diváka
  • režisér Brooks nechcel obsadiť Shirley Jones pre postavu Luly; Burt Lancaster na tom ale trval
  • medzi spisovateľmi, ktorých vo filme odsudzuje Elmer Gantry je aj Sinclair Lewis, autor literárnej predlohy
  • vo filme je záber sestry Falconerovej pred kinom; názov filmu nie je viditeľný, avšak mená hercov Rudolph Valentino a Agnes Ayres áno. Šlo o film Šejk z roku 1921
  • pre finálovú scénu horiaceho kostola bolo najatých dvesto kaskadérov a viac ako 1200 komparzistov
  • postava sestry Sharon Falconerovej bola inšpirovaná skutočnou sestrou Aimee Semple McPhersonovou
  • postava novinára Jima Leffertsa bola inšpirovaná americkým kritikom H.L. Menckenom
  • film pre jeho kontroverziu a náboženskú tématiku nechcel nikto financovať

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Oscar[upraviť | upraviť zdroj]

Zlatý glóbus[upraviť | upraviť zdroj]

BAFTA[upraviť | upraviť zdroj]

  • Najlepší film na základe akejkoľvek predlohy - Richard Brooks (USA) (nominácia)
  • Najlepší zahraničný herec - Burt Lancaster (USA) (nominácia)
  • Najlepšia zahraničná herečka - Jean Simmons (USA) (nominácia)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Elmer Gantry - Statistics and Figures http://cinema.theiapolis.com/movie-1VX8/elmer-gantry/stats/; Pridané: 11. 4 2011
  2. Elmer Gantry (1960) http://www.ropeofsilicon.com/movie/elmer_gantry; Pridané: 11. 4 2011
  3. Nominácie filmu Elmer Gantry na Zlatý glóbus http://www.goldenglobes.org/browse/film/24008; Pridané: 11. 4 2011

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]