Estrogén

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Estriol
Estradiol
Estrón

Estrogény sú skupina steroidov. Ich názov je odvodený z estrálneho cyklu, v ktorom hrajú dôležitú úlohu. Primárne predstavujú ženské pohlavné hormóny, ale v malej miere sa vyskytujú aj v tele mužov. Estrogény sú okrem toho súčasťou niektorých antikoncepčných liekov a liekov pre ženy po menopauze. Ako všetky steroidy, aj estrogény bez problémov prenikajú cytoplazmatickou membránou a viažu sa na estrogénové receptory vo vnútri buniek.

Druhy estrogénov[upraviť | upraviť zdroj]

Tri hlavné druhy estrogénov sú estradiol, estriol a estrón. Všetky tri sa syntetizujú z androgénov vďaka určitým enzýmom. Estradiol vzniká z testosterónu a estrón z androstenediónu.

U dievčat od prvej menštruácie do menopauzy je primárnym estrogénom 17β-estradiol. Po menopauze však množstvom prevažuje nad estradiolom estrón, ktorý je však slabší.

Produkcia estrogénov[upraviť | upraviť zdroj]

Testosterón z ktorého je estradiol odvodený, vzniká v procese steroidogenézy z cholesterolu. Estrogén vzniká produkciou vačkov vo vaječníkoch, v žltom teliesku (corpus luteum) a v placente. Malé množstvo estrogénov však vzniká aj v pečeni, nadobličkách a prsníkoch. Tieto zdroje estrogénu sú významné u žien po menopauze.

Množstvo estradiolu v tele sa mení počas menštruačného cyklu, najvyšší je pred ovuláciou.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Estrogen na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).