Eugen Vadas-Vlkolínsky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eugen Vadas-Vlkolínsky
slovensko-maďarský vedec, vysokoškolský pedagóg, lesný inžinier, prírodovedec, entomológ
Eugen Vadas-Vlkolínsky
Narodenie2. apríl 1857
Hámor, Rakúske cisárstvo
Úmrtie21. júl 1922 (65 rokov)
Budapešť, Maďarské kráľovstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Eugen Vadas-Vlkolínsky

Eugen Vadas-Vlkolínsky (známy je aj pod menom Prof. ing. Eugen Vadás–Vlkolinský = Vadas Jenő; * 2. apríl 1857, Hámor, Maďarsko – † 21. júl 1922, Budapešť) bol významný slovensko-maďarský vedec, profesor, vysokoškolský pedagóg, lesný inžinier, prírodovedec, vrchný lesný rada a entomológ, ktorý má význam hlavne ako regionálny výskumník okolia Banskej Štiavnice. Známy je predovšetkým svojimi jedinečnými pedagogickými aktivitami v súvislosti so svojim pôsobením na Baníckej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici. V svojom lesníckom odbore patril na Slovensku medzi najvýznamnejších predstaviteľov v celej našej histórii.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Eugen Vadas sa narodil 2. apríla 1857 v Hámore, ktorý je dnes súčasťou Miškolca v Maďarsku. Pochádzal zo slovenskej železničiarskej rodiny. Po skončení základnej a strednej školy študoval v rokoch 18741878 lesné inžinierstvo na Baníckej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici. Po ukončení štúdia v rokoch 1878 až 1891 pracoval na lesných správach vo viacerých oblastiach a prešiel bohatou prevádzkovou praxou na lesných správach v Marmarošskej Sihoti, Starej Vode a Vadászerdő, kde sa počas svojho pôsobenia v roku 1885 stal riaditeľom novozaloženej Odbornej horárskej školy. V roku 1891 pôsobil na Banskej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici, kde bol od roku 1894 vo funkcii vysokoškolského profesora. Tu sa stáva vedúcim katedry pestovania, ochrany lesov, botaniky a zoológie. Bol vynikajúci lesník, pedagóg a výskumník. Pôsobil aj ako prvý vedúci Ústrednej lesníckej výskumnej stanice v Banskej Štiavnici, ktorým bol od roku 1898.

Počas svojho života robil prieskum botanický, zoologický a entomologický. Venoval sa tiež otázkam pestovania lesov a dejinám lesníctva. Pre našu – slovenskú entomológiu majú význam jeho údaje o nálezoch niektorých druhov hmyzu v mieste svojho pôsobenia – v okolí Banskej Štiavnice.

Eugen Vadas zomrel 21. júla 1922 v Budapešti.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje informácií o autorovi[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kolektív: Encyklopédia Slovenska, VI. zv. (T – Ž), Veda, SAV Bratislava, Vadas Eugen: p. 227.
  • Stockmann, V.: 2012. Dvojité jubileum Eugena Vadasa-Vlkolinského. In: Lesník, 4: p. 21, Banská Bystrica.