Evangelista Torricelli

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Evangelista Torricelli
taliansky fyzik a matematik
taliansky fyzik a matematik
Narodenie15. október 1608
Faenza, Pápežský štát
Úmrtie25. október 1647 (39 rokov)
Florencia, Toskánske veľkovojvodstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Evangelista Torricelli

Evangelista Torricelli (* 15. október 1608, Faenza, Taliansko – † 25. október 1647, Florencia) bol taliansky fyzik a matematik, známy vďaka svojmu vynálezu barometra.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Torricelli sa narodil v meste Faenza, ktoré v tej dobe náležalo k Pápežskému štátu. Vyrastal bez otca, o jeho výchovu sa staral jeho strýko, kamaludský mních. Ten podnietil mladého Torricelliho k tomu, aby od roku 1624 študoval na Jezuitskej škole matematiku a filozofiu. V roku 1627 ho strýko poslal študovať fyziku do Ríma. Tam študoval pod vedením Benediktína Benedetta Castelliho, profesora matematiky na Collegio della Sapienza v Pise.

V roku 1632, len krátko po publikovaní Galileovho diela Dialógy o dvoch najväčších svetových sústavách, Torricelli napísal Galileovi nadšený list v ktorom ho podporil. Napriek niektorým jeho známym listom, sa dodnes veľa o jeho práci medzi rokmi 1632 a 1641 nevie. Keď Castelli poslal Torricelliho práce o dráhe striel Galileimu, ktorý bol vtedy v zajatí v Arcetri, ten okamžite pozval Torricelliho na návštevu. On však pozvanie neprijal a navštívil ho až tri mesiace pred Galileiho smrťou. Po Galileiho smrti 8. januára 1642 ho Toskánsky vojvoda Ferdinand II. požiadal nastúpiť na Galileiho miesto ako profesor matematiky na univerzite v Pise. Na tomto mieste vyriešil niekoľko matematických problémov doby ako bolo objavenie cykloidnej plochy alebo ťažiska. Rovnako sa zaslúžil o stavbu viacerých teleskopov a jednoduchých mikroskopov. Viacero veľkých šošoviek, na ktorých je vyryté jeho meno sa dodnes nachádza vo Florencii. V roku 1643 uskutočnil prvý pokus merania atmosférického tlaku pomocou hydrostatického tlaku ortuti. Do otvorenej širšej nádoby naplnenej ortuťou otvoreným koncom ponoril dlhšiu trubicu naplnenú ortuťou. Nad ortuťou v trubici sa vytvorilo vákuum. Zistil, že hladina ortuti v trubici je nezávisle od sklonu trubice vyššia ako hladina ortuti v otvorenej širšej nádobe, čo vysvetlil skutočnosťou, že na hladinu nádoby pôsobí atmosférický tlak, ktorý je v rovnováhe s hydrostatickým tlakom ortuťového stĺpca v trubici.

Torricelli zomrel 25. októbra 1647 vo Florencii niekoľko dní po tom, čo sa nakazil brušným týfusom. Bol pochovaný v bazilike sv. Vavrinca. Asteroid 7437 Torricelli bol pomenovaný na jeho pamiatku.

Prínos pre fyziku[upraviť | upraviť zdroj]

Barometer[upraviť | upraviť zdroj]

Torricelliho hlavný vynález bol ortuťový barometer, ktorý vzišiel z pozorovania praktického problému. Raz sa pumpári toskánskeho veľkovojvodu pokúšali dostať vodu cez vtedajšie vodovodné potrubie do výšky 12 metrov, zistili ale, že pomocou sacej pumpy (ktorá sa vtedy normálne používala) sa viac než do výšky 10 metrov jednoducho voda nedostane. Torricellimu napadlo použiť ortuť, ktorá je približne 14-násobne hustejšia ako voda. Roku 1643 použil 1 meter dlhú, na jednom konci zaslepenú trubicu, naplnil ju ortuťou a postavil ju vertikálne do nádržky s ortuťou. Stĺpec ortuti klesol na hodnotu 75 cm a nad ňou vzniklo Torricelliho vákuum (ako je zrejmé, tiež pomenované po ňom). Ako už dnes vieme, výška stĺpca kolísa podľa meniaceho sa atmosférického tlaku, a tak vznikol prvý barometer. Tento objav mu vyslúžil veľkú slávu, a vďaka tomuto vynálezu po ňom bola pomenovaná jednotka tlaku; Torr. Táto jednotka sa dodnes využíva pri meraní krvného tlaku a pri meraní tlaku na veľmi nízkej úrovni.

Torricelliho zákon[upraviť | upraviť zdroj]

Torricelli taktiež zformuloval po ňom pomenovaný Torricelliho zákon, vysvetľujúci rýchlosť prúdenia kvapaliny z otvoru na boku nádoby. Ide pritom o špeciálny prípad Bernoulliho rovnice.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Evangelista Torricelli na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené). - Časť "Prínos pre fyziku" (konkrétne informácie o zdrojoch zobrazené na českej wikipedia stránke o Torricellim)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]