Filip III. (Francúzsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Filip III.
Kráľ Francúzska
Filip III.
Filip III., erb (z wikidata)
Panovanie
DynastiaKapetovci
Panovanie25. august 1270  – 5. október 1285
Korunovácia30. august 1271
PredchodcaĽudovít IX.
NástupcaFilip IV.
Biografické údaje
Narodenie30. apríl 1245
Poissy, Francúzske kráľovstvo
Úmrtie5. október 1285 (40 rokov)
Perpignan, Francúzske kráľovstvo
PochovanieBazilika Saint-Denis
Rodina
Manželka
OtecĽudovít IX.
MatkaMargaréta Provensalská
Odkazy
Spolupracuj na CommonsFilip III.
(multimediálne súbory na commons)

Filip III., známy ako Smelý (* 30. apríl 1245, Poissy, Francúzsko – † 5. október 1285, Perpignan) francúzsky kráľ v rokoch 12701285. Patril do hlavnej línie Kapetovcov. Bez úspechu sa uchádzal o korunu rímskeho kráľa a Dante Alighieri ho vo svojej Božskej komédii umiestnil do Očistca.[1]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa ako druhý syn[2] Ľudovíta IX. a Margaréty Provensalskej.

Pred svojim nástupom na trón mal titul grófa Orleánskeho. V roku 1270 sprevádzal svojho otca na ôsmej križiackej výprave do Tuniska. Jeho otec v Tunise zomrel a Filip bol ako 25-ročný vyhlásený za kráľa. Bol váhavej, mäkkej povahy, nesmelý a zrejme oslabený silnými osobnosťami jeho rodičov. Nazývali ho Smelý nie na základe jeho charakteru, ale jeho zručnosti v boji a pri jazde na koni. Mal sklon nechať sa ovládať inými silnými osobnosťami (svojím strýkom Karolom I. z Anjou).

Korunovácia Filipa III.

Po svojom nástupe na trón sa vrátil do Francúzska, zatiaľ čo jeho strýko rýchlo rokoval s emirom o ukončení krížovej výpravy. Dňa 12. augusta 1271 bol Filip korunovaný vo Francúzsku za kráľa. O niekoľko dní neskôr (21. augusta) zomrel v Taliansku pri návrate z križiackej výpravy jeho strýko Alfonz, gróf z Poitou, Toulouse a Auvergne. Filip zdedil po ňom jeho grófstva a pripojil ich ku kráľovským dŕžavám s výnimkou nasledovných. Grófstvo Vennaissin bolo v roku 1274 v súlade s Alfonzovou vôľou udelené pápežovi Gregorovi X. Grófstvo Agenais vrátil v roku 1279 po uzavretí Amienského mieru s Eduardom I. Anglicku. V roku 1284 zdedil po svojom bratovi Petrovi grófstva Perche a Alençon. Ďalší územný zisk pre Francúzsko zabezpečil Filip svadbou svojho syna Filipa Pekného s dedičkou Navarry Janou I.

Filipovým nešťastím bol jeho strýko Karol Sicílsky, ktorého zámery v Taliansku podporoval po celú dobu svojej vlády a ktorý ho zaplietol do zbytočnej vojny s Aragónskom.

Keď v roku 1282, po Sicílskych nešporoch, Peter III. Aragónsky napadol a obsadil ostrov Sicília, ponúkol svojmu strýkovi k dispozícii všetky potrebné prostriedky na nápravu. Dobyvateľ bol exkomunikovaný (pápežom Martinom IV.) a jeho kráľovstvo skonfiškované.

V roku 1284 Filip a jeho synovia vstúpili na čele veľkej armády do Roussillonu. Táto vojna sa na základe pápežskej sankcie nazývala Aragónska križiacka výprava. 26. júna 1285 sa Filip Smelý opevnil pred Gironou pri pokuse dobyť ju. Odpor bol silný, ale mesto padlo 7. septembra. Čoskoro však došlo k obratu, pretože francúzsky tábor silno zasiahla epidémia dyzentérie. Postihla aj samotného Filipa. Francúzi sa stiahli a boli ľahko porazení. Sám francúzsky kráľ zomrel v Perpignane, hlavnom meste svojho spojenca Jakuba II. z Malorky, a pochovali ho v Narbonne. V súčasnosti je pochovaný spolu so svojou prvou manželkou Izabelou Aragónskou v Bazilike Saint Denis v Paríži.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

28. mája 1262 sa v Clermonte oženil s [3] Izabelou Aragónskou (* 1247 -† 1271), dcérou Jakuba I. a Jolany Uhorskej. Mali nasledujúce deti:

Po Izabelinej smrti sa 21. augusta 1274 oženil s Máriou Brabantskou (* 1254 – † 1321), dcérou Henricha III. Brabantského a Adelaidy Burgundskej. Ich deti boli:

Rodokmeň Filipa III.[upraviť | upraviť zdroj]

Rodokmeň Filipa III. do tretieho pokolenia
Filip III. Otec:
Ľudovít IX.
Starý otec:
Ľudovít VIII.
Prastarý otec:
Filip II.
Prastará matka:
Izabela Henegavská
Stará matka:
Blanka Kastílska
Prastarý otec:
Alfonz VIII.
Prastará matka:
Eleonóra Anglická
Matka:
Margaréta Provensalská
Starý otec:
Raimond Bérenger IV.
Prastarý otec:
Alfonz II.
Prastará matka:
Garsende de Sabran
Stará matka:
Beatrix Savojská
Prastarý otec:
Tomáš I.
Prastará matka:
Margaréta Ženevská

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. DANTE, Alighieri. Božská komedie. Praha : Academia, 2009. ISBN 978-80-200-1762-8. S. 207. (česjy)
  2. www.fmg.ac
  3. www.fmg.ac

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Filip III. Francouzský na českej Wikipédii.


Filip III.
Vladárske tituly
Predchodca
Ľudovít IX.
kráľ
12701285
Nástupca
Filip IV. Pekný