Fineus (syn Agénora)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Okrídlení bratia zaháňajú Harpye od Finea, červenofigúrový kratér, cca. 460 pred Kr.

Fineus alebo Fíneus (starogr. Фινεύς – Fineus) bol v gréckej mytológii syn sidónskeho kráľa Agénora a jeho manželky Télefassy. Bol trácky kráľ.

Fineus syn sidónskeho kráľa Agénora a mal piatich súrodencov, bratov Kadma, Foinixa, Kilixa, Thasosa a sestru Európu. Jeho prvou manželkou bola Kleopatra, dcéra boha severného vetra Borea. Tú však zahnal a oženil sa s krásnou, ale zlou Idaiou (alebo Eidotheou, dcérou morského boha Prótea).

Fineus dostal od bohov veštecký dar, ale keďže ho zneužíval, bohovia ho zbavili trónu a navyše ho potrestali slepotou. Jeho druhá manželka mu nahovorila, že za tento trest bohov môžu jeho synovia z prvého manželstva. Fineus uveril, dal ich vsadiť do temného väzenia, alebo podľa inej verzie dokonca ich nechal oslepiť a zaživa zakopať. Za tento hrozný čin ho bohovia znovu potrestali, zoslali na neho neukojiteľný hlad. A navyše zakaždým, keď si sadol k stolu, prileteli ohavné Harpye, napoly ženy a napoly vtáky, časť jedla mu zožrali a zvyšok pokryli svojimi výkalmi.

Keď už bol Fíneus na kosť vychudnutý, priplávali do jeho kráľovstva Argonauti, účastníci výpravy za zlatým rúnom. Spolu s nimi prišli aj okrídlení bratia Kalais a Zétes, bratia jeho prvej manželky Kleopatry. Tí najprv zachránili svojich synovcov a potom svojimi krídlami a kúzelnými šípmi od Finea Harpye navždy zahnali.

Fineus sa za to Argonautom odvďačil – dal im dobré rady ako čeliť nebezpečenstvám cestou do Kolchidy a ako sa potom šťastne vrátiť domov.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]