Finlandia-talo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hala Finlandia v Helsinkách vo Fínsku

Finlandia-talo (doslova Hala Finlandia) je kongresové a koncertné centrum v Helsinkách od fínskeho architekta Alvara Aalta.

Pôvodne bola Hala Finlandia navrhnutá ako súčasť rozsiahleho architektonického a urbanistického komplexu, nového centra Helsiniek, ktorý sa nerealizoval. Projekt rátal so zastavaním veľkej časti zálivu Toolo s veľkým vejárovitým námestím. Prvý návrh bol vypracovaný v roku 1962. V rokoch 1964 – 1971 bol dopracovaný. Sála bola postavená v rokoch 1967 – 1971. Projekt na kongresové centrum začal v roku 1970, zrealizovaný bol 1973 – 1975

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Finlandia-talo je koncipovaná do mnohostrannej kubickej formy. Výraz je expresívny, monumentálny a strohý. Objem stavby pozostáva zo šikmo zrezanej veže, ktorá vyrastá z mohutnej horizontálnej podnože. Základom mohutne pôsobiacej stavby je železobetónový skelet.Exteriérový obklad je vytvorený z bieleho mramoru.

Interiér[upraviť | upraviť zdroj]

Vnútorné priestory sú riešené veľmi veľkoryso, s veľkými rozptylovými plochami.Tvar hlavnej sály vychádza z rozvoľnených foriem a akustických požiadaviek. V objekte sa nevyskytuje takmer žiaden pravý uhol, či ucelený tvar.Interiérové obklady sú väčšinou rovnako vytvorené z mramoru.

Aaltov podpis[upraviť | upraviť zdroj]

Interiér aj exteriér je plný symbolov a typických znakov a motívov Alvara Aalta. Biely mramor, ktorý Aalto použil je má pre neho súvis so stredomorskou architektúrou, ktorú sa snaží preniesť do Fínska. Kombinácia bieleho a čierneho obkladu v interiéri symbolizuje fínsku zimnú krajinu. Všetky farby a materiály navrhol v tlmených prírodných odtieňoch. Aalto vo fínčine znamená vlna, túto vlnu prepisuje architekt do mnohých prvkov a detailov. Každý kus mobiliáru, osvetlenia, či podlahy bol pre Finlandiu špeciálne navrhnutý.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]