Francis Gary Powers

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Francis G. Powers
americký pilot, zostrelený počas špionážneho letu nad ZSSR
Powers v špeciálnom výškovom pretlakovom obleku, 1960
Powers v špeciálnom výškovom pretlakovom obleku, 1960
Rod. menoFrancis Gary Powers
Narodenie17. august 1929
Jenkins, Kentucky, USA
Úmrtie1. august 1977 (47 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Známy vďakaafére U-2
ManželkaBarbara Gay Mooreová (1956–1963)
Claudia Edwards Downeyová (od 1963)
Odkazy
Webstránkagarypowers.com
CommonsSpolupracuj na Commons Francis Gary Powers

Francis Gary Powers (* 17. august 1929, Jenkins – † 1. august 1977, Los Angeles) bol americký pilot, ktorého počas studenej vojny zostrelili nad Sovietskym zväzom pri prieskumnom lete s výškovým špionážnym lietadlom Lockheed U-2 v službách CIA. Okolnosti tohto zostrelu sa stali známe ako aféra U-2. Neskôr Powers pracoval ako pilot vrtuľníka pre stanicu KNBC v Los Angeles, kde v roku 1977 zahynul pri havárii helikoptéry.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa 17. augusta 1929 v mestečku Jenkins v americkom štáte Kentucky. Študoval na Milligan College v Tennessee. V roku 1950 vstúpil do Vzdušných síl USA (United States Air Force) a slúžil u 468. strategickej stíhacej letky (468th Strategic Fighter Squadron) ako pilot lietadla F-84 Thunderjet na Turnerovej základni v Georgii a tiež v Kórei. Vzhľadom na jeho výkony na jednomotorovom prúdovom lietadle ho oslovila americká spravodajská služba CIA (Central Intelligence Agency) na spoluprácu. Ponuku prijal a v roku 1956 sa stal pilotom výškového prieskumného lietadla Lockheed U-2.

Pilot Francis G. Powers pózuje pri lietadle Lockheed U-2, 1960

Powers pracoval pre CIA štyri roky. Dňa 1. mája 1960 jeho lietadlo U-2 zostrelila salva niekoľkých protilietadlových rakiet nad územím Sovietskeho zväzu, neďaleko Sverdlovska (dnešný Jekaterinburg). Táto udalosť a dianie, ktoré nasledovalo, sa stali známe ako aféra U-2. Powersa v ZSSR odsúdil najvyšší vojenský súd na 10 rokov pobytu v pracovných táboroch za špionáž, ale po dvoch rokoch ho na Glienicker Brücke (tzv. moste špiónov) vymenili za sovietskeho špióna Rudoľfa Abeľa, ktorého chytili Američania.

Po návrate do Spojených štátov ho vypočúvala CIA a objavil sa aj pred vyšetrovacou komisiou Senátu USA. Hoci ho kritizovali za to, že neaktivoval deštrukčný mechanizmus prieskumných zariadení, prípadne, že nepožil kyanidovú kapsulu, vyšetrovatelia zo CIA aj zo senátneho výboru zistili, že Powers za daných okolností nemohol konať inak. O svojich zážitkoch napísal knihu Operation Overflight: A Memoir of the U-2 Incident.

Konštruktér lietadla U-2, Clarence „Kelly“ Johnson, ho neskôr zamestnal ako testovacieho pilota v spoločnosti Lockheed. Dňa 1. augusta 1977 Powers zahynul v Los Angeles pri havárii vrtuľníka televíznej stanice KNBC, ktorý pilotoval. Vrtuľníku pri návrate na heliport došlo palivo. Na vine bol pravdepodobne ukazovateľ paliva. Francis Gary Powers je pochovaný na Arlington National Cemetery, kde je napríklad pochovaný aj prezident John F. Kennedy. Za svoje činy získal in memoriam niekoľko vyznamenaní. Syn Gary Powers mladší založil v USA múzeum a nadáciu studenej vojny. Niekoľkokrát navštívil Česko a v roku 2015 sa zúčastnil českej premiéry filmu Most špiónov režiséra Stevena Spielberga, ktorý čiastočne opisuje aj príbeh pilota Francisa Garyho Powersa. V roku 2023 poskytol Gary Powers mladší rozhovor Českej televízii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Francis Gary Powers na českej Wikipédii.