Frans Hals

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Frans Hals
holandský maliar
Frans Hals
Narodenie1580/1585
Antwerpy, Holandsko
Úmrtie26. august 1666
Haarlem, Holandsko
RodičiaFranchois Fransz, Adriaentje van Geertenryck
ManželkaAnneke Hermansz
Lysbeth Reyniers
DetiHarmen, Frans, Jan, Reynier, Nicolaes, Adriaentje
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Frans Hals

Frans Hals st. (* 1580 alebo 1585, Antwerpy, Holandsko - † 26. august 1666, Haarlem) bol holandský maliar.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Syn obchodníka so súknom, brat maliara Dircka Halsa. Maliarstvo začal študovať v r. 1603, v r. 1610 sa stal členom spolku sv. Lukáša. V tom istom roku sa oženil s Annetje Harmansdochter. Mali 2 synov - Harmena a Fransa ml. Po narodení druhého syna Annetje zomrela, kvôli nedostatku financií bola pochovaná na cintoríne pre chudobných. Druhýkrát sa oženil s Lysbeth Reyniers, s ňou mal ďalších 8 detí. Piati z nich boli vyučení za maliarov: Harmen, Frans II, Jan, Reynier, Nicol

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Z jeho raných diel sú najdôležitejšie obrazy Streleckého spolku, neskôr maľoval predstaviteľov Haarlemskej nemocnice a starobinca. R. 1644 sa stal predsedom spolku Haarlemských maliarov. Už počas života bol známy, maľoval aj Reného Descarta. Po Rubensovej a Van Deyckovej smrti bol najdôležitejší portrétista Holandska. Medzi jeho žiakov sa radia Adriaen Brouwer, Adrien van Ostade, Philips Wouwerman, Judith Leyster a Jan Miense Molenaer.

Vo svojej tvorbe bol inšpirovaný najmä talianskou barokovou maľbou a tvorbou svojich súčasníkov - Rubens a van Deyckom. Výstavba maľby bola klasická holandská, s podmaľbami a lazúrnymi vrstvami, čo dokázali aj röntgenové snímky. V najvrchnejších vrstvách však nanášal farby cez seba za mokra, preto jeho obrazy pôsobia ako maľované alla prima. Jeho rukopis je charakteristický viditeľným ťahom štetca, farba je nanášaná svižnými, odvážnymi ťahmi, vďaka čomu obrazy pôsobia živo. Virtuozita maľby je podčiarknutá aj jeho zmyslom vedieť, kedy dať ruky od diela preč. Nebol konzervatívny, ako veľa jeho súčasníkov, ktorí podliehali konvenciám a ktorých maľba skĺzla do nevýrazného splývavého rukopisu a šedivých tónov. Frans mal taktiež vynikajúce vedomosti o anatómii a dokázal dokonale vypracovať detaily doprevádzajúce portrét, najmä drapérie.

Hals počas svojho života tvoril výlučne samostatné a skupinové portréty. Nezameriaval sa len na vyššie spoločenské vrstvy, ale sústredil sa aj na tie nižšie. Ako u prvého portrétistu sa u neho objavuje úsmev, dovtedy bol v holandskej maľbe zaužívaný vážny výraz v tvári. Pri portrétoch ľudí z nižších spoločenských vrstiev je jeho rukopis vystupňovaný až do kresby štetcom a tváre pôsobia mimoriadne žoviálne. Vo svojej neskorej tvorbe sa jeho rukopis ešte viac uvoľnil a farebnosť bola redukovaná na hnedé a zemité odtiene.

Fransa Halsa obdivovalo množstvo maliarov, obľúbený bol medzi impresionistami. Jeho galériu v Haarleme navštívili napr. Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, Pablo Picasso.

Podľa katalógu z roku 1974 vytvoril 222 obrazov, 20 jeho obrazov je nezvestných a 81 sa mu pripisuje, kritika ich však odmieta.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Frans Hals