Franz Marc

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Franz Marc
Franz Marc (1910)
Franz Marc (1910)
Narodenie8. február 1880
Mníchov, Nemecko
Úmrtie4. marec 1916 (36 rokov)
Verdun, Francúzsko
PodpisFranz Marc, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Franz Marc

Franz Marc (* 8. február 1880, Mníchov, Nemecko – † 4. marec 1916, Verdun, Francúzsko) bol nemecký maliar, predstaviteľ expresionizmu. Bol zakladajúcim členom skupiny Der Blaue Reiter.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa 8. februára 1880 v Mníchove do rodiny Wilhelma Marca (ktorý bol profesionálnym krajinkárom). Jeho matka bola striktná kalvinistka. V roku 1900 začal Franz študovať na akadémii umení v Mníchove. Medzi jeho učiteľov patrili Gabriel von Hackl a Wilhelm von Diez.

V rokoch 19031906 žil v Paríži kde navštevoval múzeá a sledoval práce iných autorov. Nadviazal kontakty s inými umelcami ako boli Sarah Bernhardtová alebo Vincent van Gogh. V tomto období zažíval veľa búrlivých vzťahov, dlhoročný pomer s Anette von Eckardtovou, bol dvakrát ženatý raz s Mariou Franckovou a potom s Mariou Schnurovou.

V roku 1906 odcestoval z bratom za obchodom do Saloniki a na Athos a do iných miest v Grécku.

V roku 1910 nadviazal Franz priateľstvo z Augustom Mackem a spolu z ďalšími založili hnutie Der Blaue Reiter. Svoje práce predstavil na prvej výstave Der Blaue Reiter v Mníchove. Nemecký expresionizmus bol však následne vystavovaný v Kolíne, Berlíne, Frankfurte nad Mohanom a iných mestách.

V roku 1912 stretol Roberta Delaunaya ktorý bol futuristom. Silno zapôsobil na prácu Franza Marca. Ten začal následne tvoriť futuristické a kubistické práce, ktoré boli inšpirované prírodou.

Zomrel počas prvej svetovej vojny pri Verdune v roku 1916. Tesne pred zavelením ústupu ho zabil výstrel z pušky ostreľovača.

Franz Marc povedal: Umenie nie je nič iné ako vyjadrenie nášho sna. Čím viac sa mu poddávame a dostávame sa bližšie do vnútornej pravdy vecí, tým je bližšie život vo sne, náš pravý život, ktorý pokladá otázky ale nie je vidieť.[1]

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Franz Marc quotes [online]. thinkexist.com, [cit. 2009-11-05]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Franz Marc