Funafuti

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Atol Funafuti s vyznačeným najväčším ostrovom Fongafale
Pláž na atole Funafuti

Funafuti je hlavným z deviatich atolov tvoriacich ostrovný štát Tuvalu v južnom Tichom oceáne. Je oficiálnym hlavným mestom štátu (hoci sa niekedy nesprávne uvádza mesto Vaiaku alebo ostrov Fongafale)

Pri sčítaní v roku 2002 mal 4 492 obyvateľov. Žije tu najviac ľudí zo všetkých ostrovov Tuvalu. Je tu pristávacia plocha, hotel Vaiaku Langi Hotel, administratívne budovy a domy postavené tak tradičnými postupmi z palmových listov, ako aj z betónových kvádrov. Najvýznamnejšou budovou je tuvalský kostol.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Tongania často napádali Funafuti v pravidelných intervaloch. Pri každom nájazde uniesli dieťa. Z toho, ako vyrástlo, usúdili, že na Funafuti vyrástala ďalšia generácia dosť stará na ďalší boj, mohli teda usporiadať ďalší nájazd a zopakovať ho, kým neboli porazení a viac sa nevrátili. Od tej doby bol na Funafuti pokoj až dovtedy, čo prišli peruánski otrokári v 19. storočí.

Moc na Funafuti bola v rukách náčelníkov až dovtedy, čo Samoánsky pastor priviedol tento systém k zániku. Iakopa, náčelník v dobe, kedy na ostrov prišiel prvý pastor, sa vzdal svojho čestného postavenia a práva dostávať korytnačie hlavy.

Tým bolo odovzdané príliš veľa a koniec bol nezvratný. Iakopov syn Elia, ktorý zomrel v roku 1902, bol posledným náčelníkom. On bol tiež tým, kto povolil kapitánovi Davisovi vztýčiť britskú vlajku na atole v roku 1892. Hovorí sa, že predtým ho donútili pochodovať pod paľbou ich pušiek.

Poloha a charakter územia[upraviť | upraviť zdroj]

Funafuti je úzky stočený pruh zeme, široký od 20 do 400 metrov obklopujúci veľkú lagúnu Te Namo, ktorá má dĺžku vyše 20 km. Je tu najmenej 33 ostrovčekov, z ktorých je najväčší Fongafale. Iba tri ostrovy sú obývané, a to práve Fongafale, Funafala a Motuloa.

Ostrovy a ostrovčeky[upraviť | upraviť zdroj]

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Na ostrove je dodnes možné vidieť vraky lietadiel z druhej svetovej vojny, kedy bola pristávacia plocha používaná americkými vojakmi pri obrane Kiribati.

Misionár George Turner zaznamenal legendu, ktorá hovorí, že ostrov Funafuti bol prvýkrát obývaný ježovkou, ktorej potomkovia boli muž a žena.