Genocída (právo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Genocída alebo genocídium[1] je čiastočné alebo úplné vyvraždenie skupiny osôb alebo jej ťažké duševné či telesné poškodenie s cieľom zničiť ju, zvyčajne z náboženských, rasových, jazykových, národnostných, niekedy aj kultúrnych či politických príčin. Známa je napríklad nacistická genocída židovského, rómskeho a slovanského obyvateľstva počas druhej svetovej vojny.[2] Je tým najťažším zločinom proti ľudskosti. Podľa medzinárodného práva je genocída nepremlčateľný medzinárodný zločin.

Na genocídu sa vzťahuje Dohovor o zabránení a trestaní zločinu genocídy (1948) a Dohovor o nepremlčateľnosti vojnových zločinov proti ľudskosti (1968).

Podľa týchto dohovorov je genocída akýkoľvek z nasledujúcich činov, ak sú páchané s úmyslom zničiť národnú, etnickú, rasovú alebo náboženskú skupinu:

  • a) usmrtenie príslušníkov skupiny
  • b) ťažké telesné alebo duševné ublíženia členom skupiny
  • c) úmyselné uvedenie ktorejkoľvek národnej, rasovej, etnickej, alebo náboženskej skupiny  do takých ekonomických a sociálnych životných podmienok, ktoré vedú k jej čiastočnému, alebo úplnému fyzickému zničeniu
  • d) opatrenia na zabránenie rodenia detí skupiny
  • e) násilné prevádzanie detí z jednej skupiny do druhej

Za pôvodcu slova sa považuje Raphael Lemkin, právnik poľsko-židovského pôvodu. Pri svojich štúdiách v Ľvove sa zaoberal vyvražďovaním Arménov v Osmanskej ríši v roku 1915.

Príklady[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. genocídium - Tezaurus slovenského práva [online]. Bratislava: Úrad vlády SR, [cit. 2022-06-11]. Dostupné online.
  2. genocída. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2008. 670 s. ISBN 978-80-224-0982-7. Zväzok 5. (Galb – Hir), s. 91.
  3. ŘOUTIL, Michal; KOŠŤÁLOVÁ, Petra; NOVÁK, Petr. Katastrofa křesťanů: Likvidace Arménů, Asyřanů a Řeků v Osmanské říši v letech 1914-1923. Červený Kostelec : Pavel Mervart, 2017. 742 s. (Pro Oriente; zv. 37.) ISBN 978-80-7465-254-7.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]