Gianna Berettová Mollová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svätá
Gianna Berettová Mollová
Gianna Berettová Mollová
Biografické údaje
Narodenie4. október 1922
Magenta, Taliansko
Úmrtie28. apríl 1962 (39 rokov)
Monza, Taliansko
Uctievanie
Začiatok beatifikačného procesu28. apríl 1980
Blahorečenie24. apríl 1994
Vatikán
Ján Pavol II.
Svätorečenie16. máj 2004
Vatikán
Ján Pavol II.
Atribútydieťa v náručí
Patronátmatiek, lekárok a nenarodených detí
CirkevLatinská cirkev
Sviatok28. apríl
Odkazy
Spolupracuj na CommonsGianna Berettová Mollová
(multimediálne súbory na commons)

Svätá Gianna Berettová Mollová (* 4. október 1922, Magenta, Taliansko – † 28. apríl 1962, Monza, Taliansko) bola talianska pediatrička, aktivistka Katolíckej akcie a matka štyroch detí. Po tom, čo jej lekári v tehotenstve diagnostikovali myóm maternice odmietla liečbu ktorej nevyhnutnou súčasťou bol potrat a dieťa donosila, hoci bola varovaná, že to bude s najväčšou pravdepodobnosťou znamenať jej smrť („Ak sa budete musieť rozhodovať medzi mnou a dieťaťom, žiadne váhanie: voľte – a to vyžadujem – dieťa. Zachráňte ho!“).[1] (Poznámka: Myóm maternice nie je životu nebezpečným rizikom pre matku a v mnohých prípadoch umožňuje tehotenstvo i donosenie dieťaťa. Znižuje však, často pomerne výrazne, možnosť otehotnenia a významne zvyšuje riziko potratu. Riziko úmrtia ženy je minimálne.)

Zomrela týždeň po tom, čo porodila svoje štvrte dieťa, Giannu Emanuelu.

Blahorečená bola pápežom Jánom Pavlom II. 24. apríla 1994 a následne ju pápež 16. mája 2004 vyhlásil za svätú. Svätá Gianna je považovaná za patrónku a vzor pro-life hnutí, ktoré jej kanonizáciu uvítali. Naproti tomu u zástancov práv na umelé prerušenie tehotenstva vyvolalo toto svätorečenie odmietavé reakcie.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Rodina Berettových[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Magente rodičom Albertovi Berettovi (* 1881 – † 1942) a Márii, rodenej De Micheilovej (* 1886 – † 1942). Obaja rodičia boli hlboko veriaci Lombarďania a členovia sekulárnej vetvy františkánskeho rádu. Rodina bývala najskôr v Miláne, neskoršie v Bergame (kam rodina ušla pred španielskou chrípkou, na ktorú zomreli traja Giannini súrodenci – David, Pierina a Rosina), potom počas vojny krátko v Janove a opäť v Bergame, kde obidvaja rodičia v roku 1942 zomreli. Celkovo mali trinásť detí, Gianna bola desiatou.

Rodina nebola príliš bohatá – všetky prebytočné peniaze investovala do vzdelania detí. Z ôsmich deti, ktoré sa dožili dospelosti, štyri získali lekársky, dvaja inžiniersky a jedna farmaceutický diplom; posledná sa neskôr stala uznávanou klaviristkou. Dvaja z Gianniných súrodencov sa stali kňazmi (Msgre. Giuseppe Beretta, (* 1922), kňaz a stavebný inžinier, pôsobil v Bergame ako kňaz a diecézny expert na opravu cirkevných stavieb; Alberto Beretta, (* 1916), lekár, kapucínsky mních a kňaz, 33 rokov pôsobil ako misionár v Brazílii) a jedna sestra rehoľníčkou (Matka Virginia Beretta, (* 1925), lekárka, kanosiánka a dlhoročná misionárka v Indii).

Gianna študovala na niekoľkých gymnáziách a lýceách. Príčinou toho bolo sťahovanie rodiny v období jej štúdia, nepriazeň úradu voči Beretovej rodine, ktorá sa stavala chladne k fašistickým postojom, a tiež aj kvôli jej chatrnému zdraviu, kvôli ktorému absolvovala jednoročnú prestávku v štúdiu (1938 – 1939). V tom čase sa formoval jej postoj k viere, ktorý okrem iného významne ovplyvnili exercície jezuitu Michela Avedána. Jej študijné výsledky neboli príliš dobré, ale od piateho ročníka došlo k výraznej zmene a stala sa jednou z najlepších v triede.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Giuliana Pelucchiová: Život za život. Svatá Gianna Berettová-Mollová, Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2007, ISBN 978-80-7195-117-9, str. 15

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gianna Beretta Molla na českej Wikipédii.