Giuseppe Arcimboldo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Giuseppe Arcimboldo
taliansky manieristický maliar
taliansky manieristický maliar
Narodenie5. apríl 1526
Miláno, Taliansko
Úmrtie11. júl 1593 (67 rokov)
Miláno, Taliansko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Giuseppe Arcimboldo

Giuseppe Arcimboldo (* 5. apríl 1526, Miláno, Taliansko – † 11. júl 1593, Miláno) bol taliansky manieristický maliar, návrhár kostýmov a inžinier.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Uprostred 16. storočia debutoval s mladíckymi prácami vrátane návrhov pre okná a tapisériami pre katedrály v Miláne a Monze a fresky pre katedrálu v Como.

Po viacerých ponukách z dvora Ferdinanda I. prijal v roku 1562 funkciu dvorného portrétistu, počas vlády Maxmiliána II. mal za úlohu organizovať slávnostné sprievody a hry a cisár Rudolf II., na dvore ktorého pôsobil v rokoch 1562-1587, mu udelil za jeho fantastické obrazy zostavené z rastlín, živočíchov a vecí šľachtický titul a erb.

Vynašiel typ podobizne, skladajúcej sa z maľovaných zvierat, kvetín, ovocia a predmetov komponovaných do podoby ľudskej hlavy. Niektoré obrazy sú satirické portréty osobností z dvora, iné sú alegorické personifikácie. Vytvoril cykly Štyri ročné obdobia, ako aj známy portrét cisára Rudolfa II., ktorého stvárnil ako rímskeho boha pravidelného striedania ročných období.

Arcimboldov štýl bol mnohokrát napodobňovaný v ďalších storočiach a je niekedy ťažké priradiť ho. Bol v ňom videný akýsi predchodca surrealizmu 20. storočia, ale skôr by mal byť chápaný v súvislosti s koncom renesancie.

Bola to doba, kedy ľudia (zberatelia a vedci rovnako) začínali venovať viac pozornosti prírode. Arcimboldo naozaj vytvoril fantastický obraz dvora v Prahe, ďalej navrhoval kostýmy, vytváral situované návrhy a ozdoby. Cisár Rudolf II. mu zveril za úlohu skúmanie a kúpu umeleckých diel a prirodzených kuriozít a zadal mu množstvo zákaziek na obrazy.

V roku 1587 sa Arcimboldo vrátil do Milána, ale zostal v kontakte s cisárom. Ku koncu svojho života poslal cisárovi jeho výstredný portrét v podobe boha Vertumnusa.

Najslávnejšou Arcimboldovou kresbou je jeho autoportrét, ktorý prezrádza zmysel pre noblesu, tajomnosť a pýchu.

Arcimboldo vraj vynikol aj ako staviteľ hydraulických strojov, vynašiel spôsob, ako zaznamenávať hudbu pomocou farieb a vytvoril šifrovaný kód.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Kliknite na obrázok pre jeho zväčšenie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]