Harvestor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Harvestor Timberjack 1070D
Rezacia hlava harvestora

Harvestor je typ ťažkého lesného vozidla, ktorý sa špecializuje na výrub, odvetvovanie a skracovanie stromov. Lesný harvestor je najčastejšie používaný spolu s vyvážacím traktorom, ktorý tieto stromy vyváža na skládky dreva k cestám.

Harvestor je samohybný stroj vybavený rezacou hlavou, ktorej súčasťou sú nože alebo píla. Hlava je obvykle pripojená na kĺbové rameno ovládané hydraulicky. Najznámejšími výrobcami harvestorov sú Timberjack (vlastník John Deere), Valmet (vlastník Komatsu) a Ponsse.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Lesné harvestory boli vyvinuté v Švédsku a Fínsku a dnes sú prevádzkované prakticky v každej komerčnej ťažbe stromov v týchto krajinách. Prvý plne mobilný drevársky "harvestor", PIKA model 75, bol vyvinutý v roku 1973 fínskym systémovým inžinierom Sakarim Pinomäkim a jeho firmou PIKA Forest Machines.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Rihko Haarlaa: Organization and technology of wood harvesting in Finland. Department of Forest Resource Management, University of Helsinki, Finland. 1992.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Harvestor

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Harvester (forestry) na anglickej Wikipédii a Harvestor na českej Wikipédii.