Helen Sharmanová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Helen Sharmanová
astronautka Spojeného kráľovstva
Helen Sharmanová
Stavneaktívna
Narodenie30. máj 1963 (60 rokov)
Sheffield, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Iné zamestnaniechemik
Čas vo vesmíre7 dní 21 hodiny 13 minút
Kozmonaut od25. novembra 1989
MisieSojuz TM-12, Mir, Sojuz TM-11
Kozmonaut doseptembra 1998

Helen Patricia Sharmanová (* 30. máj 1963, Sheffield) je prvá astronautka zo Spojeného kráľovstva, ktorá v roku 1991 pracovala na sovietskej orbitálnej stanici Mir.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Vzdelanie získala doma vo Veľkej Británii. Roku 1981 ukončila strednú školu Jordan Thorpe Comprehensive School, potom vo svojom rodnom meste školu vysokú University of Sheffield, odbor chémia (ukončené 1984). Nastúpila do práce v General Electric, Hammersmith, Londýn a zároveň pokračovala v štúdiu na Bisbeck College. Tu získala titul PhD a od roku 1987 bola civilným povolaním chemička v čokoládovni Mars vo Slough. V tíme pripravujúcich sa kozmonautov ZSSR sa objavila v roku 1989 ako zástupca tímu projektu Juno z Veľkej Británie. Jej let financovala Moscow Narodny Bank so sídlom v Londýne.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Z kozmodrómu Bajkonur odštartovala v polovici mája 1991 na palube sovietskej kozmickej lode Sojuz TM-12 (v katalógu COSPAR 1991-034A). Pre ňu to bola sedemdňová misia na stanicu Mir (jeho deviata posádka), letela do vesmíru ako pätnásta žena. Súčasne bola 249. človekom vo vesmíre. V Sojuzu s ňou vzlietli sovieti Anatolij Arcebarskij a Sergej Krikaľov. Dňa 20. mája sa s pomocou ručného riadenia (automatické nefungovalo) pripojili k stanici Mir, kde už bola pripojená loď Sojuz TM-11. Posádka tejto lode už na Mire slúžila a teraz sa obidve posádky na šesť dní spoločnej práce spojili. Sharmanová sa zapojila do vedeckých experimentov. Dňa 26. mája potom spoločne s pôvodnou posádkou Viktor Afanasiev a Musa Manarov v ich lodi Sojuz TM-11 odletela na Zem. Pristáli bez problémov na území Kazachstanu.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Helen Sharmanová na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]