Henry James

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Henry James
anglo-americký spisovateľ
anglo-americký spisovateľ
Narodenie15. apríl 1843
New York, USA
Úmrtie28. február 1916 (72 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
PodpisHenry James, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Henry James
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Henry James

Henry James (* 15. apríl 1843, New York City – † 28. február 1916, Londýn) bol anglo-americký spisovateľ, ktorý strávil väčšinu svojej kariéry v Spojenom kráľovstve.

O autorovi[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v New Yorku. Jeho otec bol Američan, ktorý imigroval do Írska. Henry je jedným z trinástich detí. Zaujímal sa o teológiu, mysticizmus a filozofiu. On a jeho súrodenci sa vzdelávali rôznymi spôsobmi. V školách, súkromnými hodinami, ale vždy s dôrazom kladeným na prístup ku knihám a novým skúsenostiam. S rodinou cestoval po svete. Navštívil Genevu, Paríž, Londýn, Švajčiarsko, Taliansko... Štyridsať rokov žil v Anglicku. Jeho rodina bola v kontakte so spisovateľmi, ako je Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau, Washingtom Irwing. Henry celý život zostal starým mládencom. Aj keď chýba potvrdzujúci dôkaz, niektorí kritici tvrdia, že Henry bol homosexuálom, poukazujúc na vzťah Pembertona a Morgana Morena, v poviedke ´´Žiak´´. Iní tvrdia, že mal vzťah so svojou sesternicou Mary ´´Minny´´. A jej smrť vo veku dvadsaťštyri rokov, v roku 1870, bola dôvodom Henryho celibátu. Henry s ňou strávil nejaký čas v Newporte a niektoré jeho hrdinky sú inšpirované práve ňou.

Napísal dvadsať románov, vyše sto poviedok a noviel ako aj literárne kritiky, hry, reportáže, recenzie. Viac než akýkoľvek iný americký spisovateľ. Byť americkým spisovateľom v Anglicku bolo pre neho problémom. James patrí do literárneho obdobia realizmu.Vo svojich románoch sa zaoberá najmä psychologickými štúdiami ľudí z rôznych spoločenských vrstiev. Jeho realizmus je špeciálny druh psychologického realizmu, používa pre tento realizmus typické postavy nazývané ´´Types´´, to znamená, že jeho postavy sú dôležitejšie ako zápletka. Vyjadrujú sa ako skutoční ľudia. Americký realizmus je reakciou proti romantizmu a citovej tradícii spojenej predovšetkým so ženskými spisovateľkami. Kládli dôraz na krajinnú prezentáciu. V realizme autori objavujú medziľudské vzťahy.

Jamesove postavy len zriedka niečo konajú, všetko, čo sa v ich živote deje, nie je dôsledkom ich vlastných činov, ale náhodou. Viac život sledujú, ako by ho žili. Čitatelia sa zaujímajú o to, ako ich myseľ reaguje na udalosti príbehu. V literatúre sa táto technika nazýva prúd vedomia. Je to vlastne prúd myšlienok, predstáv v mysli postáv.

Henry James vo svojich dielach používa kontrast. Porovnáva Európanov a Američanov alebo opisuje Američanov žijúcich v Európe. Vnímal Američanov ako nevinných ľudí a kritizoval Európanov a ich posadnutosť peniazmi, ničiacu skutočné životné hodnoty.

Diela (výber)[upraviť | upraviť zdroj]

  • A Tragedy of Error, 1864 je Jamesova prvá poviedka, ktorá vyšla v časopise New York Magazine.
  • The American, 1877, a The Europeans, 1878 sú romány, ako je z názvu jasné, o rozdieloch medzi týmito dvoma kontinentami.
  • Daisy Miller, 1878, je príbeh o americkej nevinnosti, zničenej tradičnými hodnotami Európanov. Daisy prináša do Európy slobodného ducha Američanov. Pozerá sa na ľudí jednotlivo alebo iba ako na členov spoločnosti. Napriek svojej dobrote je nepochopená postavami Európanov. Chladnosť ľudí dovedie Daisy až k jej smrti.
  • Washington Square, 1880, je veľmi populárny román. Príbeh sa odohráva neďaleko mesta, kde sa autor narodil. Rozpráva o nepeknom dievčati, ktorého otec, zámožný lekár, bráni v sobáši. Je presvedčený, že ženíchove motívy sú iba finančného charakteru.
  • The Portrait of a Lady 1881, je jeho najlepší román, je to rozsiahle dielo o mladej Američanke, ktorá odišla do Európy objavovať život. Príbeh nie je vytváraný činmi dievčaťa, ale jej myšlienkami. James nám nikdy nedáva detailný obraz spoločnosti. V jeho románoch a poviedkach sa zaoberá nežitým životom - hrdina môže mať taký strach so života, že ho skutočne ani nežije.
  • The Bostonians, 1886, román o bostonských filantropoch a reformátoroch.
  • The Golden Bowl, 1904, román. Prekrásna zlatá misa so skrytou vadou, symbolizuje chudobného chudobného talianskeho aristokrata, pronca Ameriga, ktorý si zoberie bohatú Američanku. Po jeho smrti vyšli dva nedokončené romány The Sense of the Past, 1917 a The Ivory Tower, 1917.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Henry James

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]