Hlas Ruska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo Rádia Moskva, 1969

Hlas Ruska (rus. Голос России) je najstaršia ruská rozhlasová stanica vysielajúca od 29. októbra 1929 (vtedy ešte pod názvom Rádio Moskva). Vysielanie je v súčasnosti financované zo štátneho rozpočtu Ruskej federácie a je určené predovšetkým pre zahraničie. Stanica vysiela nepretržite 24 hodín denne okrem ruštiny aj v ďalších 38 jazykoch na stredných vlnách (SV/MW), krátkych vlnách (KV/SW), veľmi krátkych vlnách (VKV/VHF), cez satelit, mobilné telefóny a internet.

V čase svojho vzniku bola stanica nástrojom šírenia myšlienky celosvetovej proletárskej revolúcie, počas 2. svetovej vojny pomáhala svojím vysielaním v protifašistickom odboji. Po vzniku staníc Hlas Ameriky (1942) a Slobodná Európa (1949) a predovšetkým počas studenej vojny sa stala nástrojom sovietskej propagandy ako protipól týchto amerických staníc.

Dnes jej vysielanie obsahuje širokospektrálne informácie o udalostiach v Rusku, ale aj vo svete s cieľom prinášať svetovej verejnosti informácie o živote v Rusku, približovať názory tejto veľmoci na svetové udalosti, prispievať k zlepšovaniu obrazu Ruska vo svete, viesť dialóg s Rusmi žijúcimi v zahraničí a napomáhať popularizáciu ruskej kultúry a jazyka[1]. Hlas Ruska je obdobou nemeckej stanice Deutsche Welle, českej Radio Praha, francúzskej Radio France Internationale či slovenskej Radio Slovakia International.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. О нас: «Голос России» [online]. Moskva: Голос России, [cit. 2011-08-06]. Dostupné online. Archivované 2011-08-06 z originálu. (v ruštine)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]