Hodge 301

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hodge 301

Hodge 301 je hviezdokopa v hmlovine Tarantula, viditeľná z južnej pologule Zeme. Hviezdokopa a hmlovina sa nachádzajú približne 168 000 ly od Zeme, v jednej z galaxií, ktoré obiehajú našu Galaxiu - vo Veľkom Magellanovom mraku.

Hodge 301 spolu s hviezdokopou R136 je jednou z dvojice hlavných hviezdokôp v hmlovine Tarantula, v oblasti, ktorá za posledných niekoľko desiatok miliónov rokov zaznamenala intenzívne prepuknutie utvárania nových hviezd. R136 sa nachádza v centrálnej oblasti hmloviny, zatiaľ čo Hodge 301 je asi 150 ly na severozápad (pri pohľade zo Zeme). Hviezdokopa bola vytvorená na začiatku súčasnej vlny utvárania hviezd, jej vek sa odhaduje na 20 až 25 miliónov rokov, čo je asi desaťkrát viac ako vek R136.

Predpokladá sa, že od vzniku tejto hviezdokopy v nej už explodovalo 40 hviezd ako supernovy, čo vyvolalo prudké pohyby plynov v okolitej hmlovine a viedlo tiež k emisii röntgenových lúčov. Toto je v kontraste so situáciou okolo R136, ktorá je dostatočne mladá, takže žiadna z jej hviezd zatiaľ ako supernova neexplodovala; namiesto toho hviezdy z R136 vyžarujú rýchle hviezdne vetry (plazma stále sa uvoľňujúca z povrchu hviezd do okolitého priestoru), ktoré sa zrážajú s okolitými plynmi. Tieto dve hviezdokopy ponúkajú astronómom možnosť priameho porovnania dopadu explózií supernov a hviezdnych vetrov na okolité plyny.