Hongkonská univerzita

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hongkonská univerzita

Motto
Sapientia et Virtus
Iné názvy
Pôvodný názovThe University of Hong Kong
Základné informácie
PolohaHongkong
SkratkaHKU
Typverejná
Rok založenia1911
Vedenie
RektorXiang Zhang (prezident)
KancelárJohn Lee Ka-chiu (ako správca Hongkongu)
Štatistické údaje
Počet fakúlt10
Počet zamestnancov8 300
Počet študentov30 000
Kontaktné údaje
Adresa1 Pok Fu Lam Road, Hongkong
Oficiálny webhku.hk

Hongkonská univerzita (angl. The University of Hong Kong, čín. 香港大學, skratka HKU) je verejná výskumná univerzita v Hongkongu. Je najstaršou a najvyššie hodnotenou inštitúciou terciárneho vzdelávania v osobitej autonómnej oblasti. V súčasnosti na desiatich fakultách študuje približne 30 tisíc študentov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Hongkonská univerzita priamo nadväzuje na staršiu inštitúciu, Hongkonský inštitút medicíny pre Číňanov (Hong Kong College of Medicine for Chinese), ktorá bola založená v roku 1887. Jej hlavným účelom bolo sprostredkovať poznatky západnej medicíny miestnemu čínskemu obyvateľstvu, ktoré praktikovalo predovšetkým tradičnú čínsku medicínu. Táto inštitúcia sa neskôr stala základom novozaloženej univerzity, v rámci ktorej bola transformovaná na lekársku fakultu, dnes známu ako Li Ka Shingova fakulta medicíny, pomenovaná po najbohatšom Hongkončanovi, ktorý je jej dlhodobým mecenášom.[1]

Samotné založenie univerzity v roku 1911 bolo hnané dvoma dôvodmi. Britskí vládcovia Hongkongu reagovali na založenie univerzity Tchung-ťi v Šanghaji nemeckým cisárstvom, ktorému sa chceli vyrovnať v rámci prenikania do Čína a rozširovania britského vplyvu. Zároveň mali o ustanovenie univerzity záujem aj miestni čínski obchodníci, ktorí sa chceli dozvedieť tajomnstvá západnej vedy a techniky. Viacero bohatých firiem preto založenie univerzity finančne podporilo.

Univerzita mala spočiatku tri fakulty: filozofickú, technickú, a lekársku. Od dvadsiatych rokov dvadsiateho storočia sa postupne zvyšoval počet čínskych študentov, čo viedlo aj k zvýšenému záujmu o výskum a vyučovanie čínštiny a čínskej kultúry. Znovuotvorenie univerzity po konci Druhej svetovej vojny prinieslo nové fakulty práva a sociálnych vied. V osemdesiatych rokoch bola otvorená fakulta zubárstva, ktorá dlhodobo patrí k najlepším na svete.

V súčasnej dobe je HKU často zasahovaná politickými udalosťami. V roku 1997 bol v areáli univerzity inštalovaný Stĺp hanby, pamiatka na krvavé potlačenie protestov na námestí Tchien-an-men v Pekingu.[2] Počas protestov v roku 2019 bola univerzita niekoľko dní okupovaná študentmi.[3] Po prijatí tzv. Zákonov o národnej bezpečnosti v roku 2020 bolo uväznených alebo prepustených niekoľko profesorov, ktorí podporovali protivládne hnutie, medzi inými napríklad profesori práva Benny Tai[4] a Johannes Chan.

Organizačná štruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Formálne je hlavou všetkých univerzít v Hongkongu správca Hongkongu (chief executive). Univerzitu spravuje Univerzitná rada (council), ktorej predsedu a štvrtinu členov menuje správca Hongkongu. Univerzitná rada menuje rektora univerzity, ktorý má oficiálne tituly vice-kancelár a prezident.[5]

Univerzita má desať fakúlt, konkrétne sú to filozofická, ekonomická, zubárska, pedagogická, lekárska, právnická, prírodovedecká, technická, sociálnych vied a architektury. V roku 2012 bola otvorená fakulta medicíny HKU v juhočínskom Šen-čene. Okrem toho patrí k HKU aj School of Professional and Continuous Education (SPACE), ktorá ponúka kurzy terciárneho vzdelávania. Vyučovacím jazykom je angličtina.

Akadémia[upraviť | upraviť zdroj]

Na univerzite študuje 30 tisíc študentov z viac ako 80 krajín sveta. Študentov, ktorí nepochádzajú z Hongkongu, je viac než 8 tisíc[6], veľká väčšina z nich je z pevninskej Číny. Viac než 10 percent študentov študuje v postgraduálnych programoch (magisterské a doktorandské štúdium).

Univerzita sa pravidelne umiestňuje pomerne vysoko v medzinárodných akademických rebríčkoch. V hodnoteniach pre rok 2022 je univerzita na 22. mieste v rebríčku QS University rankings[7] a na 30. mieste v rebríčku organizácie Times Higher Education.[8] Z jednotlivých fakúlt je najvyššie hodnotená fakulta zubnej medicíny, ktorá je tretia najkvalitnejšia na svete.[9]

Medzi absolventov univerzity patrí veľká časť politickej, ekonomickej a kultúrnej elity Hongkongu, vrátane bývalej správkyne Hongkongu Carrie Lamovej. Jedným z prvých absolventov univerzity bol Sunjatsen, revolucionár a zakladateľ modernej čínskej republiky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Concern over renaming at HKU [online]. the-scientist.com, [cit. 2021-12-13]. Dostupné online.
  2. MICHÁLEK, Matěj. Z Hongkongu má zmizet ikonická Socha hanby. Dánský autor se bojí zatčení [online]. seznamzpravy.cz, [cit. 2021-12-13]. Dostupné online.
  3. ONDERČANIN, Lukáš. Hongkong už je krvavý. Polícia oblieha univerzity. SME (Bratislava: Petit Press), 2019-11-18. Dostupné online [cit. 2021-12-13]. ISSN 1335-4418.
  4. TASR. V Hongkongu zadržali desiatky opozičných predstaviteľov a aktivistov. SME (Bratislava: Petit Press), 2021-01-06. Dostupné online [cit. 2021-12-13]. ISSN 1335-4418.
  5. The University of Hong Kong Ordinance [online]. elegislation.gov.hk, [cit. 2022-01-26]. Dostupné online.
  6. The University of Hong Kong [online]. topuniversities.com, [cit. 2021-12-13]. Dostupné online.
  7. QS World University Rankings 2022 [online]. topuniversities.com, [cit. 2021-12-13]. Dostupné online.
  8. World University Rankings 2022 [online]. timeshighereducation.com, 2021-08-25, [cit. 2021-12-13]. Dostupné online.
  9. QS World University Rankings by Subject 2021 [online]. topuniversities.com, [cit. 2021-12-13]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]