Hroziaci prst

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hroziaci prst (angl. The Moving Finger) je detektívny román Agathy Christie, ktorý prvýkrát vyšiel v roku 1942. Hlavnou postavou románu je slečna Marplová.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Mladý pilot Jerry Burton, ktorý prežil pád lietadla a neskôr prežil päť mesiacov úzkostného čakania, či bude môcť ešte vôbec niekedy chodiť, sa ku svojej veľkej radosti dozvedá, že nezostane bezmocným invalidom. Aj tak však má pred sebou zdĺhavé obdobie rehabilitácií a rekonvalescencií. "Dobrý vzduch, pohodlný život, nič nerobiť - to je jediný recept. Tvoja sestra dá na teba pozor. Jesť spať a vegetovať ako rastlinná ríša," povie Jerrymu jeho doktor a zároveň dobrý priateľ. Sestra sa volá Joanna a miesto, ktoré si Jerry zvolil pre svoje uzdravenie, je vilka Little Furze na predmestí Lymstocku. Onedlho po tom, čo sa Burtonovci usadia vo svojom dome, dostanú list s miestnou poštovou pečiatkou a na stroji písanou adresou. Dlhý list je veľmi vulgárny anonym, obviňujúci, že Jerry a Joanna majú v skutočnosti pomer. Keď je u Jerryho na návšteve miestny lekár Griffith, vyjde najavo, že niekoľko ľudí dostalo podobné listy, vrátane samotného Griffitha a miestneho advokáta Symmingtona. Ešte niekoľko nasledujúcich dní prichádzajú ďalšie listy a obvinenia v nich sú stále odpornejšie a niektoré, ako sa medzi ľuďmi šepká, sú obzvlášť trefné. Nakoniec jeden z listov zájde tak ďaleko, že jeho adresátka spácha samovraždu. Situácia je neudržateľná a pani Dane Calthorpová, manželka miestneho vikára, sa rozhodne, že si pozve niekoho, kto si s takýmto prípadom dokáže poradiť. Jerry a Joanna sú pozvaní na čaj na faru, kde im Dane Calthorpová predstaví svoju drahú priateľku, návštevníčku zo St. Mary Mead, slečnu Marplovú.

Adaptácie[upraviť | upraviť zdroj]

1. adaptácia - z roku 1985/ hlavná úloha: Joan Hicksonová; 2. adaptácia - z roku 2006/ hlavná úloha: Geraldine McEvanová

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

M. Bunson: Encyklopédia Agathy Christie