Hypsilophodon

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hypsilophodon
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Hypsilophodon foxii
Huxley, 1869
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Hypsilophodon bol 2 až 2,5 m dlhý bylinožravý dinosaurus zo skupiny Ornithopoda. Známy je z dobrých pozostatkov zahrňujúcich celú kostru. Žil pred 126 až 122 miliónmi rokov, nájdený v Anglicku, Španielsku a azda aj v Portugalsku a USA. Typový a jediný druh je Hypsilophodon foxii.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Kostra hypsilofodona.

Ľahko stavaný hypsilofodon mal malú, pomerne vysokú hlavu s čeľusťami zakončenými rohovinovým zobákom, v hornej čeľusti ešte vybaveným zubami (rezákmi), ktoré sú však primitívnym znakom ornitopodov a vyspelejšie iguanodonty ich stratili. Jeho predné končatiny mali päť prstov so zakrpateným malíčkom (ten bol, ironicky, u iguanodonov plne vyvinutý, hypsilofodon teda iguanodonom priamo nepredchádzal), pričom zadné končatiny boli u neho značne dlhé a silné, vhodné na rýchly beh. Podobne ako antilopy, žil v menších skupinách, možno reprezentujúcich rodinné klany. V minulosti bol chybne považovaný za stromové zviera.

V populárnej kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

Hypsilophodon je známy pomerne dlhú dobu, preto patrí medzi často zobrazovaných malých ornitopódov. Objavil sa tiež v populárnom románe Jurský park spisovateľa Michaela Crichtona z roku 1990 (v rovnomennom filme už sa ale neobjavil). Bol v ňom zobrazený ako menšie, rýchlo skákajúce zviera, vzdialene podobné napríklad dnešným kengurám. V skutočnosti sa však týmto spôsobom zrejme nepohyboval.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FPDM : Hypsilophodon foxii [online]. [Cit. 2011-10-23]. Dostupné online. Archivované 2011-09-28 z originálu. (anglicky)
  • DinoWight - Hypsilophodon, an Isle of Wight Hypsilophodontid [online]. [Cit. 2011-10-23]. Dostupné online. (anglicky)