Idiopatický črevný zápal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Idiopatický črevný zápal (tiež nešpecifický črevný zápal, zápalové ochorenie čreva, angl. inflammatory bowel disease – IBD) je ochorenie neznámej príčiny, spôsobené poruchou imunitnej odpovede na mikrobiálne osídlenie čreva. Dva hlavné typy zápalového ochorenia čreva sú ulcerózna kolitída (angl. ulcerative colitis – UC), ktorá je obmedzená na sliznicu hrubého čreva a Crohnova choroba (angl. Crohn disease – CD), ktorá môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu od úst až po konečník a postihuje celú hrúbku steny. Radí sa sem tiež o niečo zriedkavejšie, ale stále častejšie diagnostikované ochorenienie mikroskopická kolitída, zistiteľná len mikroskopickým vyšetrením sliznice. Vznik zápalového ochorenia čreva súvisí s genetickou dispozíciou, vekom a ďalšími faktormi, jednoznačná príčina nie je známa.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Prevalencia (počet pacientov) s Crohnovou chorobou na Slovensku je asi 80 na 100 000 obyvateľov, s ulceróznou kolitídou asi 150 na 100 000 obyvateľov a mierne sa zvyšuje. Crohnova choroba je častejšia u žien. K vzniku zápalového ochorenia čreva disponujú okrem genetických faktorov fajčenie, strana s nadbytkom rafinovaných cukrov a nedostatkom vlákniny, hormonálna kontracepcia. K vzplanutiu ochorenia môže viesť narušenie črevného mikrobiálneho osídlenia užívaním antibiotík, nadmerná fyzická záťaž alebo stres, infekčné ochorenie, prípadne fajčenie a užívanie niektorých liekov; tieto faktory platia v rôznych kombináciach pre jednotlivé ochorenia.

Príznaky[upraviť | upraviť zdroj]

Príznaky závisia od úseku tráviaceho traktu, ktorý je postihnutý a nie sú pre tieto ochorenia špecifické. Vo všeobecnosti to bývajú bolesti brucha, nepravidelné vyprázdňovanie stolice, s prímesou krvi alebo hnisu, chudnutie, zvýšená telesná teplota, potenie, únava, malátnosť. Vyskytujú sa mimočrevné príznaky, ako bolesti kĺbov, zápal očnej dúhovky a postihnutie pečene. Objemné krvavé stolice sa vyskytujú viac pri ulceróznej kolitíde, postihnutie okolia konečníka (abscesy, fistuly) sú častejšie pri Crohnovej chorobe.

Diagnostika[upraviť | upraviť zdroj]

Sliznica hrubého čreva pri Crohnovej chorobe
Sliznica hrubého čreva pri Crohnovej chorobe

Nález na pacientovi tiež vyplýva z toho, ktorý úsek tráviaceho traktu je postihnutý. Nie je špecifický pre tieto ochorenia. Podobne nie je špecifický nález z laboratórnych vyšetrení. K stanoveniu diagnózy a závažnosti zápalového ochorenia čreva a k vylúčeniu ochorení s podobnými príznakmi prispieva vyšetrenie krvného obrazu, ukazovateľov zápalovej aktivity (hlavne C-reaktívny proteín – CRP), vyšetrenie nutričného stavu pacienta, hladín železa, vitamínu B12 v krvi, serologických vyšetrení (ANCA, ASCA), kultivačné a serologické vyšetrenie stolice na bakteriálne patogény včítane Clostridium difficile, prvoky a parazity, stanovenie množstva kalprotektínu v stolici.

Najväčší význam majú zobrazovacie vyšetrenia. Sú to vyšetrenia endoskopické – sigmoskopia, kolonoskopia s možnosťou biopsie sliznice, pri Crohnovej chorobe aj gastroduodenoskopia a enteroskopia. Hlavne pri komplikáciách je diagnosticky prínosné ultrasonografické a hlavne CT vyšetrenie brucha a vyšetrenie pomocou nukleárnej magnetickej rezonancie.

Liečba[upraviť | upraviť zdroj]

Cieľom liečby je zmiernenie pacientových ťažkostí a zhojenie zápalu črevnej sliznice, pričom sa odporúča postupná aplikácia liekov podľa stavu pacienta a účinnosti predchádzajúcej liečby.

Je potrebná úprava životosprávy pacienta s odstránením rizikových a vyvolávajúcich faktorov. Zo stravy treba vo všeobecnosti vylúčiť korenené, dráždivé a nafukujúce jedlá, zvlášť počas vzplanutí zápalu.

Sliznica hrubého čreva pri ulceróznej kolitíde
Sliznica hrubého čreva pri ulceróznej kolitíde

Z liekov sa v prvom stupni používajú aminosalicyláty sulfasalazín, mesalazín). Skôr u ulceróznej kolitídy sa liečba doplňuje o antibiotiká (metronidazol, ciprofloxacín, rifaximín). V druhom stupni, pri akútnom vzhlanutí ochorenia, sa používajú lieky zo skupiny kortikosteroidov (hydrocortison, prednison, metylprednizolon). Pokiaľ choroba vzdoruje uvedenej liečbe, siaha sa k liečbe imunomodulátormi (imunosupresíva metotrexát, cyklosporín, inhibítory tumor necrosis faktora, monoklonálne protilátky...).

Ako pomocné lieky sa podávajú antagonisti receptorov H2 (napr. famotidín), inhibítory protónovej pumpy (omeprazol, lansoprazol, pantoprazol...), antidiarhoiká proti hnačnám a anticholinergiká proti kŕčom.

Chirurgicky je možné vyliečiť ulceróznu kolitídu, ale nie Crohnovu chorobu. Ide o resekciu (odstránenie) rôzne dlhého úseku čreva, s prípadným zriadením vývodu čreva na bruchu (kolostómia, ileostómia). Dôvodom k operácii je nezvládnuteľný zápal alebo komplikácie – prederavenie, zúženie až uzatvorenie čreva, tvorba fistúl.

Pri ťažkom priebehu ochorenia sú potrebné aj opakované operácie.

Komplikácie[upraviť | upraviť zdroj]

Črevné komplikácie môžu byť aj závažné. Môže sa vyskytnúť krvácanie, prederavenie alebo závažné zúženie čreva, vytvorenie fistúl (kanálikov, vedúcich z čreva zapáleným tkanivom do iných orgánov alebo von z tela), často v okolí konečíka (perianálne fistuly), abscesy (hnisavé ložiská) v oblasti panvy a konečníka, toxické megacolon (paralyzované, nebezpečne nafúknuté hrubé črevo). Pacienti sú zápalovým ochorením čreva sú vo zvýšenej miere ohrození nádormi (kolorektálnym karcinómom a cholangiokarcinómom po mimočrevnej komplikácii – primárnej sklerotizujúcej cholangoitíde.

Mimočrevné komplikácie sú zvýšená zrážanlivosť krvi so žilovým tromboembolizmom, tvorba močových a žlčových kamienkov a zápal žlčových ciest - primárna sklerotizujúca cholangoitída, zápaly kĺbov, kože a ďalšie.

Prognóza[upraviť | upraviť zdroj]

Zápalové ochorenia čreva mávajú väčšinou kolísavý priebeh s opakovanými vzplanutiami ochorenia a ústupmi (remisiami). Vyskytujú sa pacienti s minimálnou aktivitou ochorenia s ojedinelými ľahkými vzplanutiami zápalu, na druhej strane je niekoľko percent pacientov s najťažším priebehom - trvalou zápalovou aktivitou, hromadiacimi sa komplikáciami ochorenia aj intenzívnej liečby a nezriedka s predčasným úmrtím.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Článok Idiopatické črevné zápaly na stránke Alpha Medical: https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/idiopaticke-crevne-zapaly

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]