Illeana Douglas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Illeana Douglas
Celé menoIlleana Hesselberg
Narodenie 25. júl 1965 (58 rokov)
Quincy, Massachusetts, USA
Povolanieamerická herečka, režisérka, scenáristka a producentka
Roky pôsobenia1987 – súčasnosť
ManželJonathan Axelrod (1998 - 2001)
PriateľMartin Scorsese (1988 - 1997)

Illeana Hesselberg ( * 25. júl 1965, Quincy, Massachusetts), známa pod menom Illeana Douglas je americká herečka, producentka, režisérka a scenáristka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Je dcérou učiteľky a maliara, v 70. rokoch boli jej rodičia silno ovplyvnení kultúrou hippies. Jej otec bol synom herca Melvyna Douglasa. V detstve mala dvoch starších bratov, z ktorých jeden zomrel. Vyrastala v Connecticute. Meno Illeana dostala po rumunskej princeznej.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Navštevovala divadelnú školu Neighborhood Playhouse School. V roku 1991 sa objavila v menšej úlohe vo filme Mys hrôzy, ktorý režíroval Martin Scorsese, jej vtedajší partner. V roku 1995 si zahrala menšiu úlohu vo filme Zomrieť pre.., po boku Nicole Kidman.

V roku 1999 si zahrala vo filme Ozveny mŕtvych, po boku Kevina Bacona. V rovnakom roku sa objavila v televíznom seriály Action, za ktorý získala ocenenie Satellite. V roku 2001 bola nominovaná na ocenenie Emmy Award za jej herecký výkon v televíznom seriály Six Feet Under.

V rokoch 20082012 hrala v seriály pre spoločnosť IKEA, s názvom Easy to Assemble. Seriál mal štyri série. V roku 2014 sa objavila v televíznom seriály Welcome to Sweden, po boku Amy Poehler a Leny Olin. O rok neskôr produkovala televízny Skinny. Objavila sa tiež v jednej z hlavných úloh v seriály.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1989 do roku 1997 bola partnerkou Martina Scorseseho. V máji 1998 sa vydala za Georgea Axelroda, s ktorým sa v roku 2001 rozviedla. Pár nemal žiadne deti. Je vegetariánkou.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Illeana Douglas na anglickej Wikipédii.