James Fenimore Cooper

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
James Fenimore Cooper
americký spisovateľ
americký spisovateľ
Narodenie15. september 1789
Burlington, New Jersey, USA
Úmrtie14. september 1851 (61 rokov)
Cooperstown, New York, USA
PodpisJames Fenimore Cooper, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
James Fenimore Cooper
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons James Fenimore Cooper

James Fenimore Cooper (* 15. september 1789, Burlington, New Jersey, USA – † 14. september 1851, Cooperstown, New York) bol významný americký spisovateľ prvej polovice 19. storočia.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa ako jedenáste dieťa z dvanástich v rodine sudcu a člena Kongresu Williama Coopera. Ako ročný sa odsťahoval s rodinou k jazeru Otsego v štáte New York, kde jeho otec založil osadu pomenovanú po ňom Cooperstown.
Po absolvovaní Yaleskej univerzity (ako jej dosiaľ najmladší študent) v štáte New Hampshire nastúpil v roku 1805 do námornej služby USA. Na začiatku svojej služobnej dráhy bol pridelený do služby v oblasti Veľkých jazier, kde mal možnosť získať znalosti krajov, ktoré sa neskôr stali dejiskom mnohých jeho dobrodružných kníh.
V roku 1810 sa oženil a v roku 1811 opustil vojenskú službu. Usadil sa na rodinnom statku v Cooperstowne a vydal svoje prvé diela, na ktorých možno poznať veľký vplyv anglického spisovateľa Waltera Scotta. V roku 1825 odcestoval do Európy. Nejaký čas sa zdržiaval v Anglicku a potom žil ako konzul dva roky vo Francúzsku, precestoval Nemecko, Švajčiarsko a Taliansko. V roku 1833 sa vrátil do USA a pokračoval vo svojej literárnej činnosti.

Zomrel 14. septembra 1851 v Cooperstowne.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

James Fenimore Cooper, portrét od J.C. Butreho

Počas svojho života napísal tridsať románov. Prvé dielo vydal anonymne v roku 1820, kedy vydal svoju nie príliš úspešnú prvotinu Precaution (Opatrnosť)', silno ovplyvnenú dielom anglickej spisovateľky Jane Austenovej. Ale už jeho druhé dielo z roku 1821, romantický historický román The Spy (Vyzvedač), napísané v duchu Waltera Scotta a odohrávajúce sa v rokoch 1780 – 1781 v období americkej vojny za nezávislosť, zaznamenalo pomerne slušný úspech.
V roku 1823 začal vydávanie svojej preslávenej románovej pentalógie Leatherstocking Tales (Príbehy Koženej pančuchy) o osudoch bieleho zálesáka Nattyho Bumppa, a to jej dejovo štvrtou časťou The Pioneers (Priekopníci). V roku 1824 nasledoval prvý americký román s námornou tematikou The Pilot (Lodivod), ktorý sa vracal námetom opäť k bojom o americkú nezávislosť. Romantický príbeh opisuje osudy odvážneho lodivoda riadiaceho nočné vylodenie amerických povstalcov na skalnatom pobreží Britských ostrovov.
Po dnes už takmer zabudnutom románe Lionel Lincoln z roku 1825 (opäť z bojov o americkú nezávislosť) vydal Cooper v roku 1826 svoje najslávnejšie dielo, román The Last of the Mohicans (Posledný Mohykán), dejovo druhú časť pentalógie Príbehy Koženej pančuchy. Počas svojho pobytu v Paríži napísal ďalšie dve knihy – dejovo záverečnú piatu časť Príbehov Koženej pančuchy, román The Prairie (Préria), ktorý vyšiel v roku 1827, a dobrodružný román The Red Rover (Červený pirát) z toho istého roku, ktorý tvorí príbeh odohrávajúci sa opäť v dobe, kedy sa rozhodovalo o nezávislosti USA.
Menej známa je jeho trilógia romantických historických románov odohrávajúcich sa v talianskych Benátkach, v Nemecku a vo Švajčiarsku. Ide o romány The Bravo (Vrah) z roku 1831, Heidenmauer, or The Benedicitines (Pohanský múr alebo Benediktíni) z roku 1832 a román The Headsman (Kat) z roku 1833. V tejto trilógii na obrazoch neľútostnej oligarchie odhaľuje úpadok feudalizmu.
V štyridsiatych rokoch najprv dokončil svoju pentalógiu Príbehy Koženej pančuchy jej tretím a prvým dielom, románmi The Pathfinder (Stopár) z roku 1840 a The Deerslayer (Lovec jeleňov) z roku 1841, a napísal tiež trilógiu Littlepage Manuscripts (Rukopisy rodiny Littlepageovej), skladajúcu sa z románov Satanstoe (Satanov prst) a The Chainbearer (Nosič reťazí) z roku 1845 a The Redskins (Červenokožci) z roku 1846, opisujúcu boje amerických nájomných farmárov proti v podstate feudálnemu vlastníctvu pôdy. Taktiež pokračoval v tvorbe námorných príbehov, napr. románov The Two Admirals (Dvaja admiráli) z roku 1842, Afloat and Ashore (Na vode a na súši) z roku 1844 a The Sea Lions (Morský lev) z roku 1849.

Okrem románov napísal Cooper napríklad Dejiny vojenského námorníctva Spojených štátov, dielo Americký demokrat v ktorom vyjadril svoje politické názory a sociálne vízie, Dejiny Cooperstownu a Životy vynikajúcich dôstojníkov amerického vojenského námorníctva.

Význam autora pre literatúru[upraviť | upraviť zdroj]

Odklonom od tradičnej tematiky diktovanej európskou literatúrou k typicky americkým námetom pomáhal položiť základy americkej národnej kultúry. V jeho romanticky ladených príbehoch sa mu skvelo podarilo skĺbiť dobrodružstvo s historickou realitou a po prvý raz je v nich realistický popis americkej krajiny s vylíčením problematiky Indiánov. Stvorením postavy zálesáka Nattyho Bumppa, nazývaného podľa jelenicových gamaší Kožená pančucha sa ako jeden z prvých amerických spisovateľov pokúsil o vytvorenie národného hrdinského mýtu, ktorého existencia zohrala dôležitú rolu pri konštituovaní národa.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Romány[upraviť | upraviť zdroj]

Excursion in Italy, 1838

Ostatné diela[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1829 – Dejiny vojenského námorníctva Spojených štátov (A History of the Navy of the United States)
  • 1835 – Americký demokrat (The American Democrat)
  • 1838 – Dejiny Cooperstownu (The Chronicles of Cooperstown)
  • 1846 – Životy vynikajúcich dôstojníkov amerického vojenského námorníctva (Lives of Distinguished American Naval Officers)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]