James McAvoy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
James McAvoy
Celé menoJames Andrew McAvoy
Narodenie 21. apríl 1979 (45 rokov)
Glasgow, Škótsko
Povolanieherec
Roky pôsobenia1995 – súčasnosť
ManželAnne Marie Duff (2006 - r. 2016)
Deti1

James McAvoy (* 21. apríl 1979, Glasgow, Škótsko) je škótsky herec. V roku 2006 sa stal prvým držiteľom ceny BAFTA v kategórii Vychádzajúca hviezda. V roku 2008 bol nominovaný na cenu Zlatý glóbus, v kategórii Najlepší herec v dramatickom filme.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

McAvoy je synom zdravotnej sestry, ktorá pôsobila na psychiatrií a staviteľa. Bol vychovaný ako katolík. Jeho rodičia sa rozviedli keď mal 11 rokov. Kvôli zlému zdravotnému stavu jeho matky, vyrastal McAvoy spoločne s jeho mladšou sestrou u starých rodičov. Od detstva nebol v kontakte so svojím otcom.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho prvý film bol The Near Room z roku 1995. V roku 2001 si zahral v menej úspešnom filme Swimming Pool - Der Tod feiert mit, v ktorom hral po boku hercov ako Isla Fisher, Kristen Miller či John Hopkins.

V roku 2003 sa pripojil k hereckému obsadeniu seriálu Children of Dune, ktorý mal tri epizódy. V roku 2005 hral vo filmovej adaptácií letopisov Narnie, kde stvárnil postavu fauna Tumnusa, ktorého uväzní ľadová kráľovná (Tilda Swintonová). O rok neskôr, odcestoval do Ugandy, kde hral vo filme The Last King of Scotland. V rovnakom roku hral tiež v romantickej komédií Penelope, po boku herečky Christiny Ricciovej.

Neskôr hral tiež vo filmoch ako Wanted (2008), The Conspirator (2010), Filth (2011) a v roku 2013 hral po boku Jessicy Chastainovej v trojdielnom filme The Disappearance of Eleanor Rigby: Her, Him, Them.

V roku 2016 prijal postavu Kevina Crumba, vo filme Split, ktorý je trpí disociatívnou poruchou identity a uniesol tri dievčatá. Film vyšiel v roku 2017. Rolu Crumba si zopakoval aj v pokračovaní filmu, s názvom Glass, ktorý vyšiel v roku 2019. V rovnakom roku hral tiež vo filme It: Chapter Two a rolu prijal pretože je veľkým fanúšikom Stephena Kinga.

Venuje sa tiež dabingu, napríklad jeho hlas môžeme počuť v originálne animovanej rozprávky Gnomeo and Juliet (2008).

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Počas natáčania seriálu Shameless, sa McAvoy spoznal s herečkou Anne-Marie Duff, s ktorou začali počas natáčania chodiť. Svoj vzťah spečatili 11. novembra 2006. Majú spolu syna menom Brendan (* 2010). V máji 2016 sa pár rozviedol.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému James McAvoy

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku James McAvoy na anglickej Wikipédii.