Jamie Lee Curtisová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jamie Lee Curtisová
Jamie Lee Curtisová v roku 2010
Narodenie 22. november 1958 (65 rokov)
Santa Monica, Kalifornia, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1977 – súčasnosť
ManželChristopher Guest, 5th Baron Haden-Guest (1984 – )
Deti2
RodičiaTony Curtis
Janet Leigh
BAFTA Awards
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe
1983Trading Places
Zlatý glóbus
Najlepšia herečka (komédia/muzikál)
1990Anything But Love
Najlepšia herečka (komédia/muzikál)
1995Pravdivé lži

Jamie Lee Curtisová (* 22. november 1958, Santa Monica, Kalifornia, USA) je americká herečka ktorá je známa hlavne vďaka úlohe Laurie Strodeovej z hororu Halloween, je považovaná za „Kráľovnú kriku“ a je dcérou herečky Janet Leighovej. V roku 2023 získala nomináciu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe, na Academy Awards, za jej herecký výkon vo filme Všetko, všade, naraz.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jamie sa narodila do hereckej rodiny. Jej rodičia sú Janet Leigh a Tony Curtis. Keď sa jej rodičia rozviedli, Jamie pripadla do opatery svojej mamy Janet. Tá sa ju však veľmi snažila chrániť pred novinármi a celkovo pred nástrahami Hollywoodu. Pozeranie televízie mala obmedzené na minimum a nemohla vidieť ani herecké výkony svojej slávnej matky.

Strednú školu Jamie navštevovala v Beverly Hills a po maturite sa pobrala do Stocktonu, na University of the Pacific, ktorú však opustila po troch mesiacoch štúdia a vydala sa na hereckú kariéru, ktorú veľmi milovala.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po dvoch televíznych projektoch získala hlavnú úlohu v nezávislom horore Halloween z roku 1978, aj keď mala 8000 dolárov ako honorár, úlohu prijala. Halloween sa stal komerčne najúspešnejším undergroundovým filmom v histórii kinematografie a navždy sa zapísal ako zlatá klasika žánru. Z Curtisovej sa stala cez noc hviezda. Ďalej nasledovala séria hororov ako Hmla (1979), Terror Train (1980) alebo Hra na vraha (1980). Zhruba v tom období si Curtisová uvedomila, že je zaškatuľkovaná v podvedomí divákov ako herečka jediného žánru a rozhodla sa preto zmeniť „imidž“.

Prvým odklonením bol pokus o stelesnenie sexy femme-fatale vo filmoch ako Love Letters (1984) alebo Grandview USA (1984). Tieto projekty však skončili fiaskom. Nové úspechy sa našťastie dostavili na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov filmami Ryba menom Wanda (1988), Moja prvá láska (1991), Večne mladý (1992) a Pravdivé lži (1994), pri nakrúcaní ktorého spolupracovala s „najsilnejšími mužmi Hollywoodu“ - Arnoldom Schwarzeneggerom a Jamesom Cameronom.

Je považovaná za „Kráľovná kriku“, čo sa niekoľkokrát spomínalo aj vo filmoch ako príklad Vreskot, čo Curtisovú donútilo poslednýkrát vrátiť sa pred kameru v úlohe Laurie Strodeovej, Halloween H2O kde si malú roličku zahrala aj jej mama - známa herečka Janet Leigh.

V roku 2003 si vymenila telá s jej hereckou kolegyňou Lindsay Lohanovou, vo filme Strelený piatok. ktorý mal u divákov úspech. V roku 2010 sa objavila vo filme Zase ona! po boku Sigourney Weaver a Kristen Bell.

Curtisová si v roku 2018 znovu zopakovala rolu Laurie Strode v pokračovaní hororového filmu Halloween (2018) a rolu si zopakovala aj v ďalších dvoch pokračovaniach filmov, Halloween Kills (2021) a Halloween Ends (2022).

Po boku Daniela Craiga, Any De Armas a Toni Collette si zahrala vo filme Na nože z roku 2019, ktorý získal pozitívne recenzie.

V roku 2022 hrala po boku Michelle Yeoh vo filme Všetko, všade, naraz. Za svoj herecký výkon bola Curtisová nominovaná na prestížne filmové ocenenie Academy Awards v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, ocenenie získala.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1984 je vydatá za Christophera Guesta, s ktorým má dve adoptívne deti. Curtisová je krstnou mamou herca Jakea Gyllenhaala. Jej dobrou kamarátkou je herečka Sigourney Weaver.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jamie Lee Curtis na anglickej Wikipédii.