Jan Janský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jan Janský
český neurológ a psychiater
český neurológ a psychiater
Narodenie3. apríl 1873
Praha, Česko
Úmrtie8. september 1921 (48 rokov)
Černošice, Česko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jan Janský
Jan Janský na bronzovej Janského plakete

prof. MUDr. Jan Janský (* 3. apríl 1873, Praha – † 8. september 1921, Černošice) bol český neurológ a psychiater. Ako jeden z prvých opísal delenie ľudskej krvi na štyri základné krvné skupiny I, II, III a IV. Toto rozdelenie najprv predniesol v novembri 1906 v Spolku českých lekárov a neskôr v roku 1907 publikoval v Sborníku klinickom pod názvom Hematologická studie u psychotiků. Toto rozdelenie vzniklo ako vedľajší produkt jeho psychiatrickej výskumnej činnosti. Sám Janský sa už ďalej výskumom krvi nezaoberal. Označenie krvných skupín ako A, B, AB a 0 bolo zavedené až v tridsiatych rokoch 20. storočia.

Janský študoval medicínu na Karlovej univerzite v Prahe. Od roku 1899 pracoval na psychiatrickej klinike, v roku 1914 bol vymenovaný za profesora a zástupcu prednostu psychiatrickej kliniky. Počas prvej svetovej vojny slúžil dva roky ako lekár na fronte, po srdcovom infarkte bol prepustený zo služby. Po vojne pracoval ako neuropsychiater v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici.

Jan Janský bol propagátorom darcovstva krvi. Na jeho počesť sa dobrovoľným darcom krvi v Česku a na Slovensku udeľuje Plaketa profesora MUDr. Jana Janského.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jan Janský na českej Wikipédii.