Jane Russellová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jane Russellová
Jane Russelová
Narodenie 21. jún 1921
Bemidji, Minnesota, USA
Úmrtie28. február 2011 (89 rokov)
Santa Maria, Kalifornia, USA
Rodné menoErnestine Jane Geraldine Russell
Roky pôsobeniaherečka (1943–1970)
ManželBob Waterfield (1943–1967)
Roger Barrett (1968–1968)
John Calvin Peoples (1974–1999)

Jane Russellová, rodným menom Ernestine Jane Geraldine Russell (* 21. jún 1921, Bemidji, Minnesota, USA – † 28. február 2011, Santa Maria, Kalifornia, USA) bola americká filmová herečka a sex symbol 40. a 50. rokov 20. storočia.

Mladosť a začiatok kariéry[upraviť | upraviť zdroj]

Bola jedinou dcérou Roya Williama Russella a Geraldine Jacobiovej, mala štyroch mladších bratov.

Rodičia pochádzali zo Severnej Dakoty. Traja z jej prarodičov sa narodili v Kanade, babička z otcovej strany pochádzala z Nemecka. Rodičia sa vzali v roku 1917. Otec bol bývalý nadporučík americkej armády poverený velením, matka bola bývalá kočovná herečka. V prvých rokoch manželstva žili rodičia v Edmontone v provincii Alberta v Kanade. Pred narodením dcéry sa matka dočasne presťahovala do Spojených štátov, aby jej zabezpečila americké občianstvo. Neskôr sa rodina presťahovala do San Fernando Valley v južnej Kalifornii. V roku 1930 žili v Burbanku, otec pracoval ako vedúci kancelárie v pobočke továrne na mydlá.

Matka jej zabezpečila lekcie na hry klavír. Jane sa navyše okrem hudby zaujímala o ochotnícke divadlo a účinkovala v predstaveniach Van Nuysovej strednej školy. Najskôr chcela byť dizajnérkou, po otcovej smrti sa rozhodla pracovať ako recepčná. Pôsobila tiež ako fotomodelka a na matkino želanie študovala dramatické herectvo. Hrala s divadlom Maxa Reinhardta a so slávnou ruskou herečkou Mariou Ouspenskou.

V roku 1940 podpísala sedemročnú zmluvu s filmovým magnátom Howardom Hughesom a debutovala vo filme Zločinec (1943), príbehu o Billy Kidovi, ktorý ukazoval jej zmyselnú postavu. Hoci bol film dokončený v roku 1941, na plátnach sa v obmedzenej miere objavil až o dva roky neskôr. Potom nastali problémy s cenzúrou pre spôsob, akým vo filme ukazovala svoj bohatý výstrih. V roku 1946 film konečne prešiel cenzúrou a bol uvedený do kín. Počas tohto obdobia sa stala slávnou osobou.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jane Russell na českej Wikipédii.