Jennifer Connellyová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jennifer Connellyová
v roku 2010
Celé menoJennifer Lynn Connelly
Narodenie 12. december 1970 (53 rokov)
Cairo, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1982 – súčasnosť
ManželPaul Bettany (od 2003)
Deti3

Jennifer Lynn Connelly (* 12. december 1970, Cairo, New York, USA) je americká herečka a držiteľka ceny Academy Awards za film Čistá duša a organizáciou Amnesty International bola menovaná ako medzinárodná veľvyslankyňa za ľudské práva.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Z maminej strany má poľských a ruských predkov a z otcovej írskych a nórskych. Prevažnú časť svojho detstva prežila v meste Woodstock, v štáte New York. Od malička začínala ako detská modelka. Objavil ju jeden z priateľov jej otca, ktorý vtedy bol reklamným manažérom. Jennifer začala chodiť na kurzy modelingu už ako desaťročná a jej fotky sa objavovali v rôznych časopisoch. V roku 1992 študovala na Yale University, neskôr prestúpila na Stanford.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej herecká kariéra sa rozbehla tak, že ju jej mama začala brávať na herecké konkurzy. Vďaka tomu získala svoju prvú vedľajšiu úlohu vo filme Vtedy v Amerike. Vo filme sa mala predstaviť ako baletka, a keďže Connellyová nemala žiadne skúsenosti s baletom, počas konkurzu sa ju snažila aspoň napodobniť. Rolu nakoniec dostala iba kvôli tomu, že jej nos bol podobný tomu, ktorý mala herečka Elizabeth McGovern, ktorá stvárnila tú rovnakú úlohu ako Connelyová, len v dospelosti.

Svoju prvú hlavnú úlohu dostala o rok neskôr, vo filme Phenomena. Film hovoril o dievčati, ktoré používa svoje telepatické schopnosti ku komunikácií s hmyzom, aby odhalila sériového vraha, ktorý vraždí študentov na miestnej švajčiarskej škole.

V roku 1986 hrala hlavnú úlohu vo filme Labyrinth, v ktorom sa predstavila ako tínedžerka Sarah, ktorá chce zachrániť svojho brata zo sveta goblinov. Po premiére noviny poukazovali na významnosť jej role ale kritizovali jej herecký výkon. Vo filme si zahral aj známy spevák David Bowie.

Jennifer Connelly na Toronto Film Festival v roku 2016

Začiatkom 90. rokov sa objavila v mierne dráždivom thrilleri s názvom Horúce miesto. Často bola zaradená na vyššie priečky najpríťažlivejších žien v rôznych pánskych časopisoch. Počas 90. rokov bola niekoľkokrát obsadzovaná do rôznych filmov, jej role však pripomínali stále tú jednu a istú úlohu - mladú, naivnú tínedžerku. Tento „status“ zmenil až film Smrtihlav z roku 1998. O dva roky neskôr, dostala príležitosť hrať v dráme Requiem za sen. Film hovorí príbeh o troch kamarátoch ktorých spája heroín. Vo filme stvárnila priateľku Jareda Leta. Po tomto filme sa s Connellyovej stala uznávaná herečka a na jej stvárnenie postavy získala samé pozitívne ohlasy.

Svoj herecký úspech získala aj v roku 2001, vo filme Čistá duša, ktorý sa stal jedným z najlepších filmov za rok 2001. Stvárnila rolu Alice Nash, ktorá je manželkou brilantného matematika, ktorý trpí schizofréniou. Pre dôveryhodnosť svojej role sa Connellyová stretla so skutočnou Alice Nash. Za svoju rolu získala hneď niekoľko ocenení, ako príklad Zlatý glóbus, BAFTA či Academy Awards. Na ďalší deň, bol jej herecký výkon komentovaný aj v časopise Times, s nadpisom: Z malej herečky ktorá žiarila vo filme Vtedy v Amerike sa počas desiatich rokov stala krásna žena a výborná herečka, ktorá získala Oscara.

V roku 2003 hrala vo filme Hulk, kde sa predstavila ako vedkyňa a bývala priateľka hlavnej postavy. V rovnakom roku si zahrala aj po boku Bena Kingsleyho, vo filme Dom z piesku a hmly.

Jennifer Connelly počas rozhovoru k filmu Alita: Battle Angel (2019)

Po boku Leonarda DiCapria si v roku 2006 zahrala vo filme Krvavý diamant. Menšiu rolu dostala vo filme Ako malé deti, kde sa stala súčasťou milostného trojuholníka, medzi Kate Winslet a Patrickom Wilsonom. O rok neskôr hrala manželku Joaquina Pheonixa vo filme Reservation Road.

V roku 2009 stvárnila postavu Emmy Darwin, v dráme Creation, kde si zahrala spoločne so svojim manželom Paulom Bettanym. Film hovorí príbeh o Charlesovi Darwinovi a o tom, ako sa snaží nájsť rovnováhu medzi svojimi revolučnými teóriami o evolúcii a vzťahom k svojej zbožnej manželke, ktorej viera je v rozpore s jeho prácou.

V menej úspešnom filme Virginia, si zahrala hlavnú úlohu s rovnakým menom ako je názov filmu. Jej postava bola psychicky nestála a mala príznaky schizofrénie. Vo filme má blond vlasy a natáčalo sa v roku 2010 aj keď sa film na trh dostal až v roku 2012. O dva roky si zahrala v revolučnej dráme Shelter a v roku 2017 si zahrala vo filme Hrdinovia ohňa. V roku 2019 mala menšiu úlohu v dobrodružnom sci-fi thrillery Alita: Battle Angel. V roku 2020 stvárnila postavu Melanie Cavill v televíznom seriály spoločnosti Netflix, Snowpiercer. Za svoj herecký výkon získala nomináciu na televízne ocenenie Critics' Choice Super Awards. V roku 2022 si zahrala vo filme Top Gun: Maverick, po boku Toma Cruisea.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Jej partnerom bol David Dugan, s ktorým má syna Kaia ktorý sa narodil v roku 1997. Počas natáčania filmu Čistá duša sa spoznala s hercom Paulom Bettanym, za ktorého sa 2. januára 2003 vydala. Majú spolu dve deti, syna Stellana, ktorý dostal meno po ich kamarátovi Stellanovi Skarsgardovi a dcéru, ktorá sa volá Agnes Lark.

1. novembra 2005 bola vymenovaná veľvyslankyňou pre ľudské práva spoločnosti Amnesty International, že bojuje za ľudské práva. Objavila sa v reklamách upozorňujúc na celosvetovú potrebu pitnej vody a usilujúce o dotácie pre podporu afrických a indických krajín a Strednej Ameriky. Dňa 2. mája 2009 sa zúčastnila výročného päťkilometrového bežeckého závodu pre ženy.

Je tvárou módnej spoločnosti Balenciaga a vystupuje v jej reklamách, rovnako ako pre spoločnosť Revlon cosmetics. V roku 2012 bola vymenovaná ako prvá medzinárodná osobnosť tvárou japonskej kozmetickej spoločnosti Shiseido. Magazíny ako Vanity Fair, Esquire a Los Angeles Times ju hodnotili ako jednu z najkrajších žien sveta.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jennifer Connelly na anglickej Wikipédii.