Judita (Giorgione)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Judita

Základné informácie
AutorGiorgione
Rok1504
Technikaolej na plátne, prenesené z dreva
Rozmery144 × 68 cm
GalériaErmitáž, Sankt Peterburg

Judita je názov obrazu talianskeho renesančného umelca Giorgioneho, vytvoreného okolo roku 1504.

Giorgioneho dielo nie je veľmi obsiahle a problematické je i prisúdenie umelcovho autorstva. Judita patrí k tým prácam, u ktorých je Giorgioneho autorstvo nespochybniteľné.

Námet obrazu odzrkadľuje ducha doby na prelome 15. a 16. storočia. Renesančné umenie s obľubou zobrazovalo biblické scény, oslavujúce heroické vlastnosti človeka.

Súčasne možno povedať, že obraz je svojím stvárnením typický pre tvorbu Giorgioneho, kladúceho vo svojich dielach veľký význam na krajinu, na pozadí ktorej sa odohráva príbeh. Téma obrazu je všeobecne známa z mnohých zobrazení viacerých maliarov: S. Botticelliho, Tiziana, P. Veroneseho, Caravaggia a ďalších.

Obraz predstavuje stojacu postavu biblickej hrdinky Judity stúpajúcu odhalenou ľavou nohou na odťatú hlavu Nabuchodonozorovho generála Holoferna. V pravej ruke drží rukoväť smrtiacej zbrane. Giorgioneho Judita stelesňuje na rozdiel od iných autorov nie abstraktný, ale veľmi životný ideál ženskej krásy, presne v duchu predstáv raného 16. storočia. Štíhla postava odetá v ľahkých šatách a obnažená noha tento fakt iba potvrdzuje. Tvár Judity v sebe skrýva niečo tajomné a neodhaliteľné.

Maľba kedysi zdobila skriňové dvere: pôvodná drevená doska, z ktorej bola v roku 1893 prenesená na plátno, niesla ešte stopy po pántoch a pri reštaurácii, uskutočnenej v rokoch 1967 - 1970 sa našlo miesto, kde bola pôvodne kľúčová dierka.

O autorstve obrazu sa dlho viedli spory. Od roku 1772, kedy sa dostal do zbierok Ermitáže, bol pôvodne pripisovaný Raffaelovi, neskôr rôznym maliarom benátskej školy. Že ide nesporne o Giorgioneho dielo, bolo bezpečne dokázané až v roku 1866.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • kol. autorov, Leningrad Ermitáž, Lidové nakladatelství, Praha, 1982
  • J. Šapiro, Ermitaž i jego šedevry, Izdateľstvo Iskusstvo, Leningrad, 1973

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]