Južná Austrália

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Južná Austrália
(South Australia)
štát Austrálskeho zväzu
Pohľad na hlavné mesto Južnej Austrálie – Adelaide
Vlajka
Symbol
Štát Austrália Austrália
Súradnice 30°J 135°V / 30°J 135°V / -30; 135
Hlavné mesto Adelaide
Najvyšší bod Mount Woodroffe
 - výška 1 435 m n. m.
Rozloha 1 043 514 km² (104 351 400 ha)
Obyvateľstvo 1 742 744 (december 2018)
Časové pásmo UTC +5:30
Štáty Austrálie)Západná AustráliaSeverné teritóriumJužná AustráliaQueenslandNový Južný WalesViktóriaTasmániaTeritórium austrálskeho hlavného mesta
Štáty Austrálie)
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Južná Austrália (angl. South Australia, skrátene SA) je austrálsky štát na juhu centrálnej časti Austrálie.

Rozkladá sa na najsuchších územiach svetadielu a s rozlohou 984 377 km² je štvrtým najrozsiahlejším štátom Austrálskeho zväzu. Na západe hraničí so Západnou Austráliou, na severe so Severným teritóriom a Queenslandom, na východe s Queenslandom, Novým Južným Walesom a Viktóriou. Z južnej strany Južnú Austráliu obmýva Južný oceán. Štát má menej ako 1,5 milióna obyvateľov (menej ako 10% obyvateľstva Austrálie), pričom väčšina ľudí žije v hlavnom meste Adelaide a ostatní poväčšine v úrodných oblastiach pri juhovýchodnom pobreží a rieke Murray.

Dejiny Južnej Austrálie sa odlišujú od dejín ostatných austrálskych štátov v tom, že Južná Austrália vznikla ako slobodná britská provincia. Oficiálne osídľovanie začalo 28. decembra 1836, kedy bola Južná Austrália vyhlásená za štát. Osídľovanie prebiehalo na princípe systematickej kolonizácie, ktorý bol neskôr využitý i pri osídľovaní Nového Zélandu. Cieľom bolo vytvoriť provinciu ako centrum civilizácie pre slobodných prisťahovalcov s prísľubom občianskych práv a náboženskej tolerancie.

Ekonomika štátu sa sústreďuje na poľnohospodárstvo, výrobný a banícky priemysel a postupne rastie význam finančného sektora. Štát je známy festivalmi a výborným vínom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Informácie v infoboxe sú sčasti alebo úplne prebrané z infoboxu článku South Australia zverejneného na anglickej Wikipédii.