Ján VII. (pápež)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján VII.
86. rímsky biskup
Ján VII.
Funkcie a tituly
Pontifikát
1. marec 705 – 18. október 707
Predchodca Ján VI. Sisin Nástupca
Biografické údaje
Narodeniecca. 650
Rossano, Kalábria, Byzantská ríša
Úmrtie18. október 707
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľba1. marec 705
Odkazy
Spolupracuj na Commons Ján VII.
Kompletný zoznam pápežov

Ján VII. bol 86. pápežom katolíckej cirkvi. Jeho pontifikát trval od 1. marca 705 až do jeho smrti 18. októbra 707. Podobne ako jeho predchodca, aj on bol Grék.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bol prvým pápežom, ktorý bol synom vysokopostaveného byzantského úradníka (Platona). Mal výborný vzťah s Longobardmi, vďaka čomu longobardský kráľ Aribert II. vrátil Svätej stolici majetky v Alpách, o ktoré prišla po nájazde Longobardov. Po návrate byzantského cisára Justiniána II. na trón, poslal do Ríma kópie kánonov z rímskou cirkvou neuznaného, quinisextského koncilu spolu s návrhom, aby pápež usporiadal synodu, v ktorej rozhodne o platnosti jednotlivých kánonov. Ján sa panovníkovho kompromisu zľakol a poslal kánony späť do Carihradu.

Ján bol významným staviteľom a patrónom umenia. Nechal opraviť a vyzdobiť (hlavne mozaikami) veľa rímskych kostolov a postaviť novú rezidenciu pre pápežov, v ktorej aj 18. októbra 707 zomrel.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • JÁN VIII. In: KELLY, J. N. D. Pápeži dvoch tisícročí : od sv. Petra po Jána Pavla II. Preklad Otto Havrila; ilustrácie Monika Čulenová. Vyd. 1. Bratislava : Roal, 1994. 288 s. ISBN 80-88706-00-9. S. 89 – 91.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]



Predchodca:
Ján VI.
Pápežský znak Pápež
Ján VII. (pápež)
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Sisin