Karlheinz Stockhausen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karlheinz Stockhausen
nemecký hudobný skladateľ
nemecký hudobný skladateľ
Narodenie22. august 1928
Mödrath, Nemecko
Úmrtie5. december 2007 (79 rokov)
Kürten, Nemecko
Odkazy
Webstránkakarlheinzstockhausen.org
CommonsSpolupracuj na Commons Karlheinz Stockhausen

Karlheinz Stockhausen (* 22. august 1928, Mödrath, Nemecko – † 5. december 2007, Kürten, Nemecko) bol veľmi významný, ale aj kontroverzný nemecký hudobný skladateľ. Preslávil sa najmä experimentami s elektronickou hudbou a serializmom.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa neďaleko Kolína nad Rýnom. Počas vojny bol ešte mladým mužom, matka mu zomrela na chorobu v sanatóriu, otec bojujúc na fronte. Po vojne sa vybral pracovať na farmu. Neskôr v roku 1947 išiel študovať do kolínskej školy Musikhochschule. Hrával na klavír v baroch a kluboch. Popri tom rozmýšľal o kariére spisovateľa.

Čoskoro absolvoval univerzity v Darmstadte a Paríži, kde k najdôležitejším patrili jeho stretnutia s Olivierom Messiaenom a Dariusom Milhaudom. Prvý menovaný mal na Karlheinza veľký vplyv. V roku 1953 sa stáva asistentom v novootvorenom elektronickom štúdiu pri rozhlasovej stanici Westdeutscher Rundfunk. V rokoch 19541956 pôsobil na univerzite v Bonne, kde sa okrem pedagogickej činnosti zaoberal aj výskumom v oblasti fonetiky, akustiky a informačnej teórie.

Po tomto období Stockhausen absolvoval mnoho koncertných vystúpení v Európe, Severnej Amerike a Ázii. V roku 1963 založil a niekoľko rokov aj riadil „Štúdia novej hudby“. V roku 1971 sa stáva profesorom skladby na Národnom konzervatóriu v Kolíne nad Rýnom, kde pôsobil do roku 1977. Od roku 1998 organizoval každoročné tzv. „Stockhausenove kurzy“ v Kürtene.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]