Karol Šafárik

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karol Šafárik
slovenský tenista a tréner
Narodenie7. júl 1939 (84 rokov)
Bratislava, Slovensko

Karol Šafárik (* 7. júl 1939, Bratislava)[1] je bývalý slovenský tenista, najlepší slovenský hráč 60. rokov 20. storočia a tenisový tréner.

S tenisom začal ako samouk, neskôr sa pridal ku klubu Lokomotíva Bratislava, za ktorý sa prebojoval do dorasteneckého finále majstrovstiev Slovenska a do majstrovstiev ČSSR juniorov v Pardubiciach. Z Lokomotívy neskôr odišli najlepší hráči do klubu Slovan Bratislava, kde boli lepšie podmienky, spolu s nimi aj Šafárik.

V rokoch 1961-1962 dosiahol najlepšie výsledky, prebojoval sa do finále medzinárodných majstrovstiev ČSSR. Vyhral všetky turnaje v ČSSR okrem samotných majstrovstiev republiky. V roku 1962 sa prebojoval do semifinále medzinárodných majstrovstiev ČSSR. Vyhral aj zahraničné turnaje v Erfurte, Zell am See a Kremse.

V roku 1971 už pôsobil ako tréner v Rakúsku, no ešte aktívne hral a vyhral titul majstra Slovenska. Od roku 1983 do roku 1995 bol trénerom Rakúšanky Judith Wiesnerovej. Dva roky bol fedcupovým kapitánom Rakúska, v Česko-Slovensku päť rokov viedol juniorskú reprezentáciu a bol kapitánom prvého fedcupového tímu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://www.stz.sk/soubory/ss10_safarik.pdf

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]