Khmérčina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Khmérčina
(ភាសាខ្មែរ)
ŠtátyKambodža, Thajsko, Vietnam
RegiónJuhovýchodná Ázia
Počet hovoriacichokolo 15 miliónov
KlasifikáciaAustroázijské jazyky
Písmokhmérske písmo
Postavenie
Úradný jazykKambodža Kambodža
Jazykové kódy
ISO 639-1km
ISO 639-2khm
ISO 639-3khm
Wikipédia
Adresakm.wikipedia.org
Pozri aj: JazykZoznam jazykov
Mapa približného rozšírenia khmérskych dialektov

Khmérčina alebo kmérčina[1] je jazyk Khmérov a úradný jazyk Kambodže.[2] Je to druhý najvýznamnejší jazyk austroázijskej rodiny (po vietnamčine). Je materinským jazykom asi pre 85 % obyvateľov Kambodže[3] a používajú ho aj menšiny v Thajsku a Vietname.

Khmérske nápisy na stene chrámu Angkór Vat

Pri nárečiach sa rozlišuje severozápadná a juhovýchodná skupina, no líšia sa medzi sebou len minimálne. Na literárny jazyk mali výrazný vplyv jazyky sanskrit a páli.

Písmo[upraviť | upraviť zdroj]

Khmérsky nápis na tabuľke pred budovou kambodžského veľvyslanectva v Berlíne
Spoluhlásky khmérskej abecedy

Jazyk má starú literárnu tradíciu. Už od siedmeho storočia sa zapisoval khmérskym písmom. Ide o písmo indického pôvodu,[2] odvodeného od písma boromat, ktoré sa vyvinulo z pálíjskeho písma.[3]

Gramatika[upraviť | upraviť zdroj]

Khmérčina je značne analytický jazyk. Sufixy a infixy sa zachovali len v niektorých slovách zo starej khmérčiny a prefixy tiež nie sú veľmi časté. Prevládajúci slovosled je podmetprísudokpredmet. Pri podstatných menách sa nerozlišujú rod a číslo ako gramatické kategórie. Prízvuk býva na poslednej slabike slova.[3]

Číslovky[upraviť | upraviť zdroj]

Khmérske číslice

Číslovkový systém starej khmérčiny bol založený na päťkovom princípe,[3] čo vidno aj v dnešnom jazyku. Číslovky 6 až 9 sa tvoria od výrazu pre číslovku 5 (šesť je doslova „päť jeden“, sedem – „päť dva“...). Khmérske písmo má svoje vlastné číslice.

V nasledujúcej tabuľke sú uvedené čísla 1 – 10 v arabských a khmérskych čísliciach, ich názov v khmérčine a výslovnosť v IPA.

1 មួយ /muəj/ 6 ប្រាំមូយ /pram muəj/
2 ពីរ /piː/ 7 ប្រាំពីរ /pram piː/, /pram pɨl/
3 បី /ɓəːj/ 8 ប្រាំបី /pram ɓəːj/
4 បួន /ɓuən/ 9 ប្រាំបួន /pram ɓuən/
5 ប្រាំ /pram/ 10 ១០ ដប់ /ɗɑp/

Číslovky sa nespájajú s podstatnými menami priamo, ale pomocou numeratívov (klasifikátorov).[3] Tento systém je pomerne zložitý. Existujú napríklad numeratívy pre bežných ľudí (នាក់ – nĕək), rešpektované osoby (រូប – rūp), stromy a podlhovasté predmety (ដើម – daəm)...

Slovná zásoba[upraviť | upraviť zdroj]

Slovná zásoba obsahuje výpožičky zo sanskritu, pálíjskych jazykov, tajských jazykov, čínštiny a vietnamčiny. Počas francúzskej nadvlády v Kambodži (1863 – 1953) mala na khmérčinu značný vplyv aj francúzština.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Slovenské slovníky
  2. a b Malá slovenská encyklopédia. [s.l.] : Encyklopedický ústav Slovenskej akadémie vied, 1993. 822 s. ISBN 9788085584127.
  3. a b c d e f GENZOR, Jozef. Jazyky sveta: história a súčasnosť. 1. vyd. Bratislava : Lingea, 2015. 686 s. ISBN 978-80-8145-114-0. S. 379 – 380.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Khmérčina