Konštantín X.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Konštantín X.
Byzantský cisár
Konštantín X.
Panovanie
DynastiaDukovci
Panovanie1059 – 1067
PredchodcaIzák I.
NástupcaMichal VII.
Biografické údaje
Narodenie1006
Úmrtie22. máj 1067
Konštantínopol
Rodina
Manželka
Eudokia Makrembolitissa
Potomstvo
Michal
Andronikos
Konstantios
Zoe
Theodora Anna
Anna
OtecAndronikos Dukas
Odkazy
Spolupracuj na CommonsKonštantín X.
(multimediálne súbory na commons)

Konštantín X. Dukas (* 1006 - † 22. máj 1067) bol cisárom byzantskej ríše v rokoch 1059 až 1067.

Konštantín Dukas bol synom Andronika Duka, paflagónskeho aristokrata, ktorý zrejme slúžil ako guvernér thematu Moesia. Konštantín získal značný vplyv, potom čo sa oženil so svojou druhou ženou Eudokiou Makrembolitissou, ktorá bola neterou patriarchu Michaela Kerularia. V roku 1057 Konštantín podporoval uzurpáciu Izáka Komnena, avšak spoločne s ostatnými predstaviteľmi dvorskej byrokracie sa staval proti cisárovým reformám. Aj cez túto tichú opozícii voči cisárovi bol Konštantín chorlavejúcim Izákom v novembri roku 1059 vybraný za nástupcu, o čo sa veľkou mierou pričinil všemocný minister Michael Psellos. Izák abdikoval 24. novembra 1059 a Konštantín Dukas bol korunovaný cisárom.

Nový cisár okamžite ustanovil svojich dvoch synov a svojho brata Jána Duka za svojich spoluvládcov. Skutočnú vládu vykonávala na miesto Konštantína jeho manželka cisárovná Eudokia a tiež Michael Psellos, ktorí vykonávali politiku naklonenú záujmom dvorskej byrokracie a cirkevným kruhom. O armádu sa príliš nestarali, čím prispeli k osudovému oslabeniu byzantskej obrany v kritickom momente rastúceho ohrozenia ríše ako na západe (Normanmi), tak pokračujúcimi útokmi seldžuckých Turkov a ich turkických spojencov na východe.

Medzi niekdajšími Izákovými stúpencami z radov maloázijskej vojenskej aristokracie bol úplne neobľúbený a v roku 1061 sa ho dokonca pokúsili zavraždiť. Popularitu postrádal tiež medzi širokými vrstvami obyvateľstva, pretože nechal razantne zvýšiť dane, aby mohol financovať vojsko. V čase Konštantínovej vlády stratili Byzantínci väčšinu svojich zostávajúcich talianskych dŕžav (okrem územia okolo pevnosti Bari) v prospech Normanov vedených Robertom Guiscardom. Malá Ázia bola v tejto dobe vystavená ničivým útokom seldžuckého sultána Alp-Arslana. Tiež balkánske provincie boli tvrdo poznačené nájazdmi Uzov a Pečenehov. Konštantín, ktorý bol veľmi starý a chorý už v dobe nástupu na trón, zomrel 22. mája 1067. Po ňom nastúpili na trón jeho dvaja neplnoletí synovia, za ktorých vykonávala vládu ako regentka ich matka, cisárovná Eudokia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • ZÁSTĚROVÁ, Bohumila a kol.. História Byzancie. Praha : Academia, 1992. (česky)
  • PSELLOS, Michael. Byzantské letopisy. Praha : Odeon, 1982. (česky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Konstantin X. Dukas na českej Wikipédii.


Konštantín X.
Vladárske tituly
Predchodca
Izák I.
cisár
10591067
Nástupca
Michal VII.