Kyanid

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kyanid
Kyanid
Kyanid
Kyanid
Kyanid
Všeobecné vlastnosti
Sumárny vzorec CN-
Fyzikálne vlastnosti
Molárna hmotnosť 26,018 g/mol
Ďalšie informácie
Číslo CAS 57-12-5
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI.
Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok.

Kyanid je anorganický anión, ktorého vzorec je CN. Vzniká napríklad deprotonáciou kyanovodíka, od ktorého je formálne odvodený. S rôznymi protiiónmi tvorí soli, ktoré sa všeobecne označujú ako kyanidy. Analogické organické zlúčeniny, obsahujúce funkčnú skupinu -CN, sa nazývajú nitrily.

Rozpustné kyanidy sú prudké jedy, na vzduchu vplyvom vlhkosti a oxidu uhličitého a aj v kyslom prostredí uvoľňujú rovnako prudko jedovatý kyanovodík. Ich jedovatosť spočíva v bránení prenosu kyslíka z krvi do tkaniva.

Toxicita[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavným účinkom kyanidu je inhibícia oxidatívnej fosforylácie, čo je proces, pri ktorom sa využíva kyslík v bunkovom dýchaní na tvorbu ATP. Kyanid sa reverzibilne viaže na železité ióny prítomné v cytochróm c oxidáze v mitochondriách, čím blokuje bunkové dýchanie, konkrétne premenu kyslíku na vodu.[1] Na základe toho dochádza k bunkovej hypoxii a spotrebovaniu ATP, čo vedie k metabolickej acidóze.[1]

Soli[upraviť | upraviť zdroj]

Kyanidový anión tvorí mnohé anorganické soli s rôznymi protiiónmi, napríklad:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b GRAHAM, Jeremy; TRAYLOR, Jeremy. Cyanide Toxicity. Treasure Island (FL) : StatPearls Publishing, 2022. PMID: 29939573. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kyanidy na českej Wikipédii.