Kyriakos Mitsotakis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kyriakos Mitsotakis
grécky premiér Kyriakos Alec Mitsotakis
grécky premiér Kyriakos Alec Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis, podpis
189. premiér Grécka
Momentálne v úrade
od 8. júla 2019
Predchodca Alexis Tsipras
Biografické údaje
Narodenie4. marec 1968 (56 rokov)
Atény, Grécko
Politická stranaNová demokracia
Alma materHarvardova univerzita, Stanfordova univerzita
Profesiapolitik
Štátna príslušnosťgrécka
Národnosťgrécka
Rodina
Manželka
Mareva Grabowski
Deti3
Odkazy
Kyriakos Mitsotakis na nd.gr
Spolupracuj na CommonsKyriakos Mitsotakis
(multimediálne súbory)

Kyriakos Mitsotakis (novogr. Κυριάκος Μητσοτάκης), rodený Kyriakos Alec Mitsotakis, (* 4. marec 1968 Atény, Grécko) je grécky politik, od 8. júla 2019 grécky premiér.[1] Je tiež predsedom strany „Nová demokracia“ (novogr. Νέας Δημοκρατίας) a bývalým lídrom opozície. Je synom bývalého premiéra Konstantinosa Mitsotakisa. Jeho strana Nová demokracia obsadí v 300-člennom parlamente 158 kresiel, pretože vo voľbách získala 39,8 % hlasov[2]. Portál Euronews.com uvádza podiel hlasov 39,85 %[3].

Rodina a vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Aténach ako 4 dieťa Konstantinosa Mitsotakisa, bývalého premiéra Grécka v rokoch 1990-1993 a Mariky Giannouku. Jeho otec je potomok „zakladateľa moderného Grécka“ Elefthériosa Venizélosa. Jeho najstaršia sestra Dóra Bakoyánni išla v politických stopách otca a stala sa primátorkou Atén, potom ministerkou. Jej syn a Kyriakov synovec Kostas Bakoyannis bol tiež zvolený za primátora hlavného mesta v 2019.

Keď sa Kyriakos narodil, ich rodinné sídlo strážila vojenská junta. Keď mal 6 mesiacov jeho rodičia si zvolili odísť do exilu do Paríža. Rodina sa vrátila do Atén až po znovunastolení demokracie v 1974.

V roku 1986 získal diplom na Aténskej univerzite, čo je elitná škola pre budúcich politikov a štátnych úradníkov. Pokračoval na Harvardovej univerzite (sociálne štúdiá) a na Stanfordovej univerzite (štúdium medzinárodných vzťahov), kde dosiahol titul magistra. Nakoniec v rokoch 1993 -1995 dokončil univerzitný kurz na Harvard Business School stupňom MBA.

V roku 1997 sa oženil s Marevou Grabovskou, s ktorou má 3 deti. Hovorí grécky, anglicky, francúzsky a nemecky.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi 19901991 pracoval ako finančný analytik v Londýne v Chase Manhattan Bank. Po niekoľkých mesiacoch sa vrátil do Grécka, aby nastúpil do vojenskej služby v gréckych vzdušných silách. Začiatkom 1995 začal pracovať pre spoločnosť McKinsey & Company; uskutočňoval rôzne misie v sektore telekomunikácií a finančných služieb. Po dvoch rokoch začal spolupracovať s Alpha Ventures, filiálkou Alpha Bank, kde sa zaoberal investíciami.

V 1999 Kyriakos Mitsotakis založil NBG Venture Capital prepojenú s Gréckou národnou bankou, kde bol na poste generálneho riaditeľa do 2003. Jeho spoločnosť realizovala hlavne zahraničné transakcie, čím sa rozumie Balkán. Následne opustil pozíciu vo firme, aby vstúpil do politiky a pripravoval si kandidatúru v budúcich parlamentných voľbách.

Poslanec a minister[upraviť | upraviť zdroj]

Do politiky vstúpil chvíľu pred voľbami v roku 2000 a bol aktívny v kampani strany Nová demokracia. Táto pravicová strana bola stále porážaná Panhelénskym socialistickým hnutím. Po 4 rokoch politického boja bol Mitsotakis zvolený za poslanca za Atény. Jeho postup v politike bol diskrétny na rozdiel od jeho sestry Dory Bakoyanni, ktorá stúpala v kariére ako pravicová politička.

Kyriakos Mitsotakis nakoniec získal 24. júna 2013 prvé ministerské kreslo. Premiér konzervatívcov Antonis Samaras ho menoval ministrom pre administratívnu reformu a elektronizáciu štátnej správy. V tejto pozícii uskutočňoval prísnu reformnú politiku, riadil reorganizáciu štátnych inštitúcií, inicioval drastickú redukciu personálu a jeho kompetencií voči verejnosti a štrukturálnu zmenu daňovej administrácie.

Víťazstvo Syrizy v parlamentných voľbách v 2015 ho donútilo opustiť svoje funkcie vo vláde. Zostal však naďalej poslancom parlamentu. Zastupoval v ňom stranu Nová demokracia, pričom ostro kritizoval správanie novej ľavicovej vlády, menovite ministra financií Jannisa Varoufakisa, ktorého obvinil z kompromitácie krajiny v očiach jej európskych partnerov.

Predseda Novej demokracie[upraviť | upraviť zdroj]

V januári 2015 bol zvolený v parlamentných voľbách za poslanca za Atény. Na základe internej straníckej voľby sa stal predsedom „Novej demokracie“ 10. januára 2016. Za podpredsedu si vybral Adonisa Georgiadisa, bývalého člena LAOS (Laïkos Orthodoxos Synagermos - konzervatívna, populistická a extrémistická strana). Členom jeho tímu sa stal aj Mikis Voidis, tiež z LAOS, ktorý viedol extrémne pravicovú skupinu mládeže.

Mitsotakis viedol kampaň s nacionalistickými heslami, proti názvu štátu Macedónsko a kritizoval aj politiku prijímania migrantov do Grécka. Jeho strana sa takto dostala do čela vo voľbách, keď dosiahla v júli 2019 39,85 % hlasov, čo znamenalo jej víťazstvo. V parlamente obsadzuje strana Nová demokracia teraz 158 kresiel[4].

8. júla 2019 ho menoval prezident Prokopios Pavlopoulos za predsedu gréckej vlády.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pravda
  2. sme.sk
  3. Euronews.com
  4. Politico

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Kyriákos Mitsotákis na francúzskej Wikipédii a Kyriakos Mitsotakis na anglickej Wikipédii.