Kórejčania

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tradičné kórejské šaty Hanbok

Kórejčaniavýchodoázijskou etnickou skupinou, ktorá obýva Kórejský polostrov. Ich jazykom je kórejčina.

Etnogenéza Kórejčanov je sporná. Predpokladá sa, že Kórejčania sú potomkami altajských kmeňov (čo ich spája s Mongolmi a Tunguzmi), ktoré na Kórejský polostrov prišli z oblasti strednej Sibíri približne medzi neolitom a dobou bronzovou a zmiešali sa so starším paleoázijským obyvateľstvom a prisťahovalcami z južnej Číny a Malajského polostrova.

Na počiatku nášho letopočtu obývalo Kórejský polostrov viacero „kórejských“ kmeňov, ktoré sa neskôr zjednotili v kráľovstve Silla (신라). To dalo impulz ku postupnému zjednoteniu kmeňov do jedného národa používajúceho jeden spoločný jazyk.

Celkový počet obyvateľov na polostrove dosahuje okolo 71 miliónov. Spolu s Kórejčanmi žijúcimi v ostatných krajinách (Čína, Kazachstan, Japonsko, USA, Kanada) je to okolo 75 miliónov (asi 16. miesto na svete v počte obyvateľov).

Kórejčania (na juhu polostrova) sami seba označujú menom „ľud Han“. Pôvod tohto názvu môžeme hľadať v kmeňoch, tvoriacich tzv. Samhan (삼한, „Tri Han“) t. j. federácie miništátov Mahan (마한), Činhan (진한) a Pjonhan (변한), formujúcich sa na juhu polostrova – južne od rieky Han-gang (한강). Spoločné meno týchto kmeňov (Han) je pravdepodobne odvodené od slova „han“ (한) t. j. vodca, vládca. Neskôr bol k tomuto rýdzo kórejskému slovu „priradený“ čínsky znak 韓 a odvtedy znamená „kórejský“.

Treba mať na pamäti, že aj Číňania sami seba volajú Han (92% populácie Číny t. j. okolo 1,3 miliardy ľudí sa hlási k etniku Han). Ale čínsky znak sa líši 漢, hoci výslovnosť je tá istá. Pôvod čínskeho Han je v čínskej dynastii Han (206 pred Kr. – 220 nl.).