Latrunculi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ludus latrunculi je jedna z najpopulárnejších hier starovekého Ríma, najmä kvôli svojej jednoduchosti. Je podobná dnešnej dáme. Názov vznikol zo slova ludus a latrones, čo v latinčine znamená hra a žoldnieri.

Ku hre stačila doska s vyznačenými štvorcovými poľami s rozmermi 8 × 8 polí a dve sady kameňov rozličnej farby po osem kusov. Veľkosti dosky sa však môžu líšiť a doska môže mať aj obdĺžnikový tvar (napr. 8 × 12, pričom sa môže zmeniť aj počet kameňov). Taktiež je možné obohatiť hru o kráľa (lat.: dux), pričom sa mierne zmenia aj pravidlá.

Pravidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Kamene sa uložia na krajný rad polí dosky v jednom rade oproti súperovým kameňom. Začína hráč s čiernymi kameňmi. Cieľom hry je vyhodiť súperovi všetky kamene z hracej plochy, až kým mu ostane len jeden a to tak, že súperov kameň alebo kamene obkľúči z dvoch náprotivných strán medzi dva svoje kamene alebo v rohu hracej plochy obkľúčením z dvoch vedľajších strán. Kamene sa môžu pohybovať len po líniách a neobmedzene, podobne ako veža v šachu. Za jeden ťah smie hráč urobiť len jeden takýto pohyb.

Keď je v hre aj kráľ (zvyčajne má ihlanový tvar na rozlíšenie od ostatných kameňov, ktoré bývajú okrúhle), vyhráva ten hráč, ktorému sa podarí znehybniť kráľa, čo sa dosiahne jeho obkľúčením zo všetkých štyroch strán. Kráľ sa na rozdiel od kameňov nedá vyhodiť, možno len znemožniť jeho pohyb. Inak má rovnaké vlastnosti ako kamene. Kráľ sa na začiatku umiestňuje na jedno na pravé pole z dvoch stredných, rad pred ostatnými kameňmi, ktorých počet sa umiestnením kráľa do hry nemení.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]