Lee Harvey Oswald

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lee Harvey Oswald
mariňák Spojených štátov
mariňák Spojených štátov
Iné menáAlek J. Hidell
Narodenie18. október 1939
New Orleans, Louisiana, USA
Úmrtie24. november 1963 (24 rokov)
Dallas, Texas, USA
Známy vďakaAtentát na J. F. Kennedyho
PodpisLee Harvey Oswald, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Lee Harvey Oswald

Lee Harvey Oswald (* 18. október 1939, New Orleans, Louisiana, USA – † 24. november 1963, Dallas, Texas, USA) bol bývalý príslušník Námornej pechoty Spojených štátov. Ako presvedčený komunista deväť dní po prepustení z armády zbehol do Sovietskeho zväzu, a následne sa po pár rokoch vrátil späť do USA. Taktiež to bol údajný strelec, ktorý zavraždil J. F. Kennedyho 22. novembra 1963.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa Marguerite a Robertovi Oswaldovi, ktorý zomrel 2 mesiace pred jeho narodením na infarkt myokardu. Následne bol on a jeho dvaja starší bratia poslaný do detského domova. Po istom čase sa jeho matka znovu vydala na pár rokov a všetci sa presťahovali do New Yorku. Vzhľadom na časovú náročnosť zamestnania Marguerity bol Oswald ponechaný na pokoji a veľa času trávil v knižnici, kde získal záľubu v čítaní socialistickej literatúry.

Kariéra a odchod do Sovietskeho zväzu[upraviť | upraviť zdroj]

Vojenská služba[upraviť | upraviť zdroj]

Bol bývalý príslušník United States Marine Corps (USMC) (Námorná pechota Spojených štátov), kde sa preukázal ako nadpriemerný strelec. Ale počas služby v roku 1958 sa dvakrát ocitol pred vojenským súdom za nelegálne držanie zbrane a násilné správanie.

Sovietsky zväz[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1959 vystúpil zo služby a zariadil si cestu do Moskvy aby sa stal občanom Sovietskeho zväzu. KGB mu to, ako potenciálnemu špiónovi, dovolila a žil v Minsku, kde sa oženil s Marinou Prusakovou. Sovietsky zväz zjavne ale nenaplnil jeho predstavy, a tak sa v roku 1962 vrátil späť do USA aj so svojou ženou a novonarodenou dcérou.

Život v USA[upraviť | upraviť zdroj]

Našiel prácu na pošte pod menom Alek J. Hidell v Dallase, Texas. V jeho novom domove si zaobstaral strelné zbrane vrátane pušky, ktorá bola neskôr identifikovaná ako zbraň použitá pri vražde J. F. Kennedyho. Jeho nadšenie pre komunizmus prerástlo v podporu Kuby, čo vysvetľuje výber mena (podoba s menom Fidel Castro), pod ktorým v USA žil. V roku 1963 Oswald navštívil Mexiko City kde sa neúspešne pokúsil dostať na Kubu. Následne sa vrátil späť do Dallasu.

Atentát[upraviť | upraviť zdroj]

V deň Kennedyho návštevy Dallasu, 22. novembra 1963, bol Oswald videný na šiestom poschodí budovy jeho pracoviska držiac pušku. O pol jednej zazneli tri výstrely, prvý a tretí zasiahol J. F. Kennedyho. Texaský guvernér John B. Connally bol tiež zasiahnutý a zranený. Prezident bol okamžite presunutý do nemocnice Parkland Memorial Hospital, kde zraneniam podľahol. Následne Oswalda zastavil člen policajného zboru J. D. Tippit, pričom Oswald ho takisto zabil. Neskôr bol zatknutý a počas dvoch dní vypočúvaný.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Atentát na Oswalda[upraviť | upraviť zdroj]

Nedožil sa súdu za jeho činy a takisto sa ani nikdy oficiálne nepriznal k vražde prezidenta. Počas presunu do väzenia z davu vystúpil Jack Ruby, majiteľ klubu, a postrelil ho, pričom Oswald bol odvezený do rovnakej nemocnice ako J. F. Kennedy kde zraneniam podľahol. Jack Ruby prehlásil, že konal z pobúrenia nad vraždou prezidenta. Za svoj čin bol odsúdený na smrť v elektrickom kresle, ale vykonania rozsudku sa nedožil kvôli rakovine pľúc.

Keďže bol zastrelený ešte pred začiatkom súdneho procesu, tak vzhľadom na prezumpciu neviny Oswald zomrel ako nevinný človek.

Konšpiračné teórie[upraviť | upraviť zdroj]

Vzhľadom na to, že sa nedožil oficiálneho súdneho procesu sa jeho prípad stal úrodnou pôdou pre rôzne teórie. Jedna z nich vysvetľuje jeho čin ako snahu o získanie si náklonnosti komunistickej Kuby a tým pádom aj možnosť žiť tam. Ďalšia zase spojuje Oswalda, Sovietsky zväz a Jack Rubyho do jedného veľkého plánu. V roku 1979 sa objavili informácie, že v atentáte na prezidenta bol zahrnutý ďalší strelec. Ale nič nebolo potvrdené a debaty a špekulácie pokračujú dodnes.

Populárna kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Vo filme Olovená vesta od Stanley Kubricka bol Oswald uvedený ako príklad výborného strelca pre jeho schopnosť trafiť pohybujúci sa cieľ na veľkú vzdialenosť.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]